Den svenska ärtodlingen drabbades hårt när uppköpta Findusfabriken i Bjuv lades ner i våras. Men forskare, odlare och livsmedelsföretag vill nu rädda de hårt trängda ärtorna. Projektet ”Give peas a chance” ska ta det ta svenska ärtodlingen till en ny nivå, menar RISE-forskaren Lina Svanberg.

En grupp RISE-forskare satsar nu tillsammans med två livsmedelsföretag och Findus ärtodlarförening på nya produkter och nya marknader för de svenska ärterna.

Projekttiteln är göteborgskt vitsig, men forskargruppen i Göteborg har en seriös och genomtänkt strategi, och har fått nästan 6 miljoner kronor från EU:s fond för landsbygdsutveckling för ett innovationsarbete som ska pågå till och med år 2019.

Nya vegetariska produkter
Från gröna, gula och grå svenskodlade ärter ska man ta fram en helt ny produktkategori av vegetariska livsmedel, som sedan ska introduceras på marknaden med hjälp av två väletablerade industriella partners: Food for Progress, som bland annat producerar den veganska produkten Oumph!, och Lyckeby Starch.

– Med hjälp av den infrastruktur och det kontaktnät som våra företagspartners Food for Progress och Lyckeby har, är målet att få fram en färdig konsumentprodukt efter avslutat projekt, säger Lina Svanberg, forskare och FoI-ledare vid RISE enhet Jordbruk och livsmedel.

För att kunna erbjuda nya spännande typer av livsmedel av ärter, ska forskarna utveckla den svenska ärtodlingen så att ärterna får de egenskaper som krävs.

Ärtor bildar fibernätverk
– Den innovationen är möjlig genom att ärtproteiner bildar ett sammanlänkat fibernätverk när det utsätts för rätt temperatur och tryck. Den egenskapen finns hos endast få växtbaserade proteiner. Utöver ärter är det främst sojabönor som uppvisar liknande egenskaper, säger Lina Svanberg.

Ärtproteinets förmåga att bilda fibernätverk är dock starkt beroende av odlingsförhållanden, mognadsgrad och sortval, och detta samband ska projektgruppen studera närmare, bland annat med hjälp av Findus ärtodlarförening.

– Vårt mål är att göra det möjligt för svenska ärtodlare att producera en ny anpassad ärtråvara till både nationell och internationell livsmedelsindustri, säger Lina Svanberg.

Arealen kan bli mycket större
Forskarna räknar med att arealen för ärtodling kan bli större än den yta som tidigare har använts för ärtodling, och att odlingen inte kommer att vara begränsad till Skåne.

– Det här kan bli ett sätt att hitta ett hållbart svenskt alternativ till sojabönan, som grund för att producera nya växtbaserade livsmedel med spännande texturer och smaker. Då skulle vi åstadkomma tre vinster: minskad klimatpåverkan, förbättrad folkhälsa och en satsning på lokal, lönsam svensk jordbruksproduktion, säger Lina Svanberg.

Kontakt: Lina Svanberg, forskare och FoI-ledare vid RISE enhet Jordbruk och livsmedel, 010-516 66 79, lina.svanberg@ri.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera