Artikel från forskning.se

Den här artikeln kommer från redaktionen på forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

I mitten av 1900-talet kom tvättmaskinen. Då fördubblades arbetskraften eftersom kvinnor inte längre behöver tillbringa lika mycket tid i hemmen.

I slutet av 1800-talet börjar kvinnor ta plats i arbetslivet. Lönerna var naturligtvis usla i jämförelse med männens och de motarbetades ofta av fackförbunden, men deras inträde på arbetsmarknaden innebar åtminstone ett visst mått av frihet.

– Som anställd på en fabrik hade man långa arbetsdagar, men jämfört med att vara piga så kunde man åtminstone råda över den lilla fritid man själv hade utan att husbonden kunde ställa anspråk på ens tid, säger Eva Helen Ulvros, professor i historia vid Lunds universitet.

Det skulle dock dröja ända till mitten av 1900-talet innan den uppfinning som anses ha haft mest inverkan på kvinnors sociala och ekonomiska ställning lanserades på marknaden. Det handlar om tvättmaskinen som introducerades i hemmen på 1940- och 50-talet, mycket tack vare elen som dragits in i köken ett decennium tidigare.

Tvätt var slitsamt och tidsödande

– Tvättmaskinen betydde mycket eftersom tvättning tidigare var ett mycket slitsamt och tidsödande arbete, säger Eva Helen Ulvros.

Enligt den sydkoreanske ekonomen och forskaren Ha-Joon Chang har tvättmaskinen förändrat världen mer än internet. Även Sveriges ”favoritvetenskapsman” Hans Rosling hävdade att tvättmaskinen är den största innovationen under den industriella revolutionen eftersom den kraftigt underlättade kvinnornas arbetsbörda. Och mycket riktigt: på 1950- och 60-talet fördubblades arbetskraften eftersom de inte behöver tillbringa lika mycket tid i hemmen.

Utvecklingen har dock gått oerhört långsamt på sina håll och det finns ännu hushåll som varken har tvättmaskin eller ens elektricitet. I Afrika och Asien tvättar till exempel en stor del av hushållen fortfarande för hand. Men att jämföra deras situation med vår på 1950-talet är helt fel enligt Maths Isacson, professor emeritus i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.

– Skillnaden mellan oss då och dem nu är att tekniken redan finns. Det är bara det att det saknas elektricitet, att regeringarna är oftast genomkorrupta och att det råder krig och konflikter. Det hade ju inte vi. Tyvärr är det svårt att introducera denna teknik på grund av avsaknad av stöd från män i ledande positioner som fördröjer och försvårar processerna. Istället måste man komma ut i byarna och börja från grunden. Men tekniken, den finns ju där…

Text: Izabella Rosengren på uppdrag av forskning.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera