Artikel från Blekinge Tekniska Högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Vi står inför midsommar – den helg då flest blir bitna av fästingar vilket kan leda till både borrelia och TBE.
– Det finns all anledning att undvika att bli fästingbiten, säger borreliaexperten Johan Sanmartin Berglund, professor på Blekinge tekniska högskola (BTH).
Här ger han tips på hur du gör.

Borrelia är en infektionssjukdom som orsakas av bakterier. Sjukdomen sprids av fästingar och finns i stora delar av Sverige. Borrelia behandlas med antibiotika, mot sjukdomen finns inget vaccin. Om du inte får behandling kan infektionen sprida sig till nervsystemet och lederna.

– Det finns all anledning att undvika att bli fästingbiten. Att till exempel klä sig i långärmade tröjor, långa byxor och att använda gummistövlar om du är ute i naturen är ett tips men kanske inte så kul när solen skiner. Låt tröjan vara nedstoppad innanför linningen och använd mörka kläder för då attraheras inte fästingarna lika lätt, berättar Johan Sanmartin Berglund, professor på BTH.

Många blir dock bitna varje år. Då gäller det att ta bort fästingen och vara uppmärksam på om huden på platsen för fästingbettet rodnar.

Behöver inte vara ringformat
– Det är viktigt att poängtera att märket efter bettet inte alls behöver vara ringformat, säger Johan Sanmartin Berglund. Märket kan lika gärna vara oregelbundet format och homogent rodnat. Det viktiga är att misstänka borreliainfektion om man på platsen för ett fästingbett får en hudförändring ett par dagar upp till några veckor efter bettet. Då kan antibiotikabehandling snabbt bota infektionen.

Den som blir biten av en fästing riskerar även att få TBE vilket är en virussjukdom som kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. En tredjedel av de som smittas får hjärn- eller hjärnhinneinflammation. Till skillnad från borrelia kan du dock vaccinera dig mot TBE.

– Aspö i Karlskronas skärgård är ett riskområde för TBE. Sedan 2002 genomförs vaccinationskampanjer på ön vilket har lett till att vi undvikit nya sjukdomsfall av TBE, säger Johan Sanmartin Berglund, professor på BTH.

Stockholms skärgård är det område där flest blir smittade av TBE.

Borrelia

Bakterie som bärs av cirka var tredje fästing i Sverige. Även vid bett är dock risken att bli smittad bara två procent. Och om du tar bort fästingen inom ett dygn är risken väldigt liten att bli smittad.
Borrelia upptäcks vanligen som en röd ring kring bettet. Rodnaden kommer oftast en till fyra veckor efter att du har blivit biten, och ska inte förväxlas med den mindre rodnad som brukar uppstå direkt efter bettet. Den rodnaden är en reaktion på bettet och brukar gå över efter några dagar och är oftast inte ett tecken på att du har fått borrelia. Rodnaden behöver inte vara ringformad, varje hudförändring kan vara ett tecken på att den som blivit biten också blivit borreliasmittad. Huden kan även domna och klia.
Det karaktäristiska hudutslaget, som kallas erythema migrans, blir större med tiden. Det kan blekna i mitten, vilket gör att rodnaden så småningom kan bli ringformad. Rodnaden kan också vara jämnt röd, vilket är vanligare hos kvinnor. Den kan också vara oval eller oregelbunden i formen. Du kan få fler än en hudrodnad på kroppen.
Borrelia botas med antibiotika. En borreliainfektion som inte behandlas med antibiotika kan sprida sig till lederna och nervsystemet, och leda till symtom som: huvudvärk och feber omkring 38 grader. Ledvärk i nacke, armar, rygg och ben. Viktnedgång och tillfällig ansiktsförlamning.

TBE (tick-born encephalit)

TBE är en virussjukdom (hjärnhinneinflammation) som bärs av cirka 0,5 procent av fästingarna. Uppåt 300 i Sverige drabbas varje år. Behandling saknas. Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk, men det kan ta ända upp till en månad.
Tidiga symptom på TBE-infektion liknar svår influensa: huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber, i några dygn. Dessa symtom varar bara i ett par dagar till en vecka. Hos de flesta läker infektionen av sig själv och de blir helt återställda. Hos omkring en tredjedel av alla smittade sprids viruset vidare till hjärnan. Ungefär en vecka efter att de första symtomen har försvunnit brukar då följande nya symtom komma: Hög feber, svår huvudvärk, räkningar, juskänslighet och ljudkänslighet.Förvirring och koncentrationssvårigheter.

Barn under sju år får ofta ett lindrigt sjukdomsförlopp. Inkubationstiden är cirka en vecka. Det tar lång tid att bli frisk. Dödsfall förekommer men är ovanliga. Bestående men är däremot vanliga. Vaccination rekommenderas, särskilt för boende i riskområden. TBE är på uppgång och sprider sig till nya områden. Sverige har fler fall än Norge och Finland tillsammans. Bara 0,1-4 procent av fästingarna bär på TBE-viruset. Men vid fästingbettet överförs viruset nästan omedelbart från spottkörtlarna, till skillnad från borreliabakterien som finns i fästingens mage.

Kontakt: Johan Sanmartin Berglund på telefon: 0455-38 54 71 eller via e-post: johan.sanmartin.berglund@bth.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera