För hundra år sedan brukade björkarnas lövsprickning starta strax efter valborg i sydligaste Sverige. I år har den redan kommit i gång i delar av Götaland och Svealand. Det visar Vårkollen som genomfördes för tredje året i rad under Valborgshelgen.

Status för björkarnas lövsprickning valborgshelgen 2017. Datumlinjer “3/5 förr” visar när björkarnas lövutslagningen påbörjades, enligt de historiska data som samlades in under perioden 1873–1951.Över 8000 observationer av tussilago, blåsippor, vitsippor, sälg, björkar och hägg rapporterades in, när Vårkollen ville veta hur långt våren kommit i hela landet. Det var frivilliga som deltog och rapporterade från fler än 1200 platser i landet.

Under valborgshelgen genomfördes Vårkollen av Svenska Botaniska Föreningen tillsammans med forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Vårkollen är ett medborgarforskningsprojekt där forskare analyserar data om vårtecken som allmänheten rapporterat in. Tanken är att få en ögonblicksbild av hur långt våren kommit i landet, så att man kan se om och hur vårens ankomst påverkas av klimatförändringen.

– Vi är glada att så många deltog i Vårkollen och hoppas så klart att detta ska bidra till ett ökat engagemang för våra vilda växter, säger Eva Waldemarson, ordförande för Svenska Botaniska Föreningen.

Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet fanns en liknande verksamhet, vilket gör att Vårkollens resultat kan jämföras med hur det såg ut vid valborg för hundra år sedan. Till exempel var det normalt att björkarnas lövsprickning startade precis efter Valborg i södra Skåne och i år har lövsprickningen redan kommit igång på många platser i Götaland och Svealand. Däremot verkar det bakslag vårens ankomst fick under april ha gjort att vitsippor, sälg, tussilago och blåsippor hunnit ungefär lika långt på sin vandring genom landet som var normalt för 100 år sedan.

Observationer om vitsippor i Sverige under valborgsmässohelgen 2017.

– Även om vi har forskningsresultat som visar att lövsprickningen tidigarelagts ett par veckor vet vi att olika arter kommer att påverkas på olika sätt av klimatförändringen. Därför vill vi på olika sätt dokumentera hur naturens kalender påverkas, säger Kjell Bolmgren (SLU), samordnare för Svenska fenologinätverket.

Under Vårkollen kom det också in enstaka rapporter om blommande hägg från sydligaste Sverige. Enligt Kjell Bolmgren är det för tidigt att säga om detta betyder att häggen är på gång mer allmänt, men med den värme som kommer nu i veckan är det mycket som tyder på att den kommer att starta omkring två veckor tidigare än för hundra år sedan.

– Tack vare denna samverkan mellan frivilliga och forskare kan vi följa årstidernas skiftningar i hela landet året runt, och de som vill haka på även efter Vårkollen är välkomna till hemsidan www.naturenskalender.se, avslutar Kjell Bolmgren.

Vårkollen presenteras alla observationer som skickades in under valborgshelgen 2017.

Kontakt:
Kjell Bolmgren, samordnare för Svenska fenologinätverket, Sveriges lantbruksuniversitet Tel 0730-67 03 65, kjell.bolmgren@slu.se“>kjell.bolmgren@slu.se
Eva Waldemarson, ordförande, Svenska Botaniska Föreningen
070-229 98 49, ordforande@svenskbotanik.se,

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera