Farzaneh Karegar under en session av en användarstudie.
Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Få personer känner till hur ens personliga data samlas in, används, delas – och hur man själv kan komma åt den. Det visar en studie gjord av forskare inom datavetenskap vid Karlstads universitet. I samband med EU:s nya dataskyddsförordning 2018 ställs det större krav på möjligheten för användare att komma åt sin egen data.

Inom ett drygt år träder EU:s nya dataskyddsförordning GDPR, General Data Protection Regulation, i kraft. Det innebär bland annat att alla nätbaserade tjänster där personliga data finns lagrade ska erbjuda möjligheten för varje användare att komma åt och ladda ned sin data.

– Att enbart ladda ned sin personliga data kommer inte hjälpa de flesta användare att förstå den utan de behöver också kunna få det visualiserat, säger Farzaneh Karegar, forskarstudent inom datavetenskap vid Karlstads universitet.

Visualiserar pensonlig data
Farzaneh Karegar och hennes kollegor på datavetenskap vid Karlstads universitet har utvecklat verktyget Data Track för att hjälpa användare att ladda ned och visualisera personlig data från en nätverkstjänst som till exempel Facebook. Verktyget har också använts i en studie för att titta på personers uppfattningar angående sin personliga data.

– I den studie vi genomfört så fick användarna ladda ned platsinformation från ett Googlekonto, alltså data om till exempel var en användare befunnit sig vid vissa tidpunkter. Det vi kunde se var att användarna inte var speciellt intresserade av den typen av data. De var mer intresserade av vilken typ av information tjänsteleverantören hade sparat om dem och deras användarmönster, till exempel hur många gånger de loggat in på Facebook eller Google.

Skillnad på lokal data och internet
Data Track kommer också att kunna användas för att redigera data samt ladda upp dem till en ny tjänst. Låt oss säga att det lanseras en ny typ av socialt verktyg, liknande Facebook, så kanske en användare vill byta från Facebook till det nya alternativet. Då kan Data Track användas för att ladda ned data från Facebook, redigera den och sen ladda upp dem till det nya verktyget.

– Något mer vi kunde utläsa genom användarstudien, som även bekräftas av tidigare studier, är att användarna har svårt att förstå skillnaden på data som är sparad lokalt på den egna datorn eller externt på internet. För att ändra data sparad på internet så måste användaren först ladda ned den till sin dator och där göra ändringarna och sen ladda upp den nya versionen till den aktuella nätverkstjänsten, berättar Farzaneh Karegar. Detta är något som kommer vara möjligt att göra med hjälp av Data Track i en kommande version.

För mer information:
Farzaneh Karegar på telefon 054 700 2093 eller via e-post farzaneh.karegar@kau.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera