I Sverige orsakar varje person utsläpp motsvarande runt åtta ton koldioxid per år. För de allra flesta är det en ganska obegriplig siffra, som är svår att använda för beslut i vardagen. I reality-serien Zero Impact – som har premiär i SVT1 22 februari – får fyra familjer hjälp att förstå sig på och att minska sin klimatpåverkan av experter på Chalmers.

I UR:s programserie ”Zero Impact” har man tagit hjälp av experter på Chalmers för att ge fyra familjer insikt i hur de påverkar klimatet idag, och hur de kan minska sin klimatpåverkan imorgon. Chalmers expertis har präglat serien genom kommentatorn Fredrik Hedenus, klimatforskare och konsumtionsforskaren David Andersson, som ligger bakom beräkningarna med sin webbtjänst Svalna.

Fredrik Hedenus fungerar som expert och diskussionspartner till programledare Özz Nûjen.

– Jag fick chans att resonera kring komplexiteten som finns kring vilken mat man väljer, och effekten av olika typer av transportslag, säger Fredrik Hedenus, docent vid Energi och miljö, Chalmers.

Bakom kulisserna är det kollegan David Andersson som har stått som garant för beräkningarna. David har räknat ut vilka växthusgasutsläpp som familjernas livsstil ger upphov till med hjälp av egna webbtjänsten Svalna. Han besökte också familjerna för att peppa dom och tipsa om hur bäst banta ner sina utsläpp.

Nytt verktyg för klimatkoll
För att kunna uppskatta familjernas koldioxidutsläpp kartlade David Andersson deras boende, matvanor, transporter, resor och andra fritidsintressen, samt deras konsumtion, för att sedan räkna ut påverkan från varje enskild del. Arbetet med att beräkna utsläppen från familjernas samlade vardag var en utmaning, inte minst när det gäller konsumtionen av varor och tjänster.

– Utsläppen från allt man konsumerar går såklart inte att mäta exakt. För att kunna följa familjernas utsläpp under en månad var det viktigt att fånga hur deras konsumtion förändrades. Jag hade precis utvecklat en betaversion av webbtjänsten Svalna som använder konsumtionsdata för att uppskatta utsläppen, så familjerna fick koppla upp sina betalkort mot oss. På det viset blev det möjligt att uppskatta utsläppen från varje inköp under perioden, säger David Andersson.

Svalna använder schablonvärden som tas fram av SCB för utsläpp från olika varor och tjänster, tillsammans med annan information som användaren matar in själv. Köper du kläder, glasögon eller drivmedel ger det olika utsläpp per krona och förändringar av konsumtionen syns i tjänsten.

– Det finns det säkert de som har synpunkter på det tillvägagångssättet och en del saker kommer vi att vidareutveckla. Men våra uppskattningar ger ändå en hyfsat tillförlitlig bild av vilka utsläpp du orsakar. Utsläppen från konsumtion av möbler, kläder, apparater och så vidare är små var och en för sig, men för många blir den här posten sammantaget ganska stor.

Sedan programmet spelades in har David fortsatt att utveckla tjänsten och har i dagarna gjort den tillgänglig för alla som vill få koll på sin egen klimatpåverkan, se mer nedan.

Peppade alla familjer
Efter den resa som alla familjer genomförde var många motiverade att ställa om sina liv – men de saknade kunskap om hur bäst gå till väga. David besökte alla familjer för att visa hur de låg till och vad de kunde göra för att minska sina utsläpp. Avstämningarna fortsatte under den månad familjen hade på sig.

– Det var fint att få träffa dem och prata om klimatfrågan, och ge dem konkreta tips på vad de kunde göra själva, säger David Andersson.

Skillnaderna är stora mellan vad folk tror orsakar utsläpp och vad som faktiskt gör det, berättar han.

– Boendet och bilresandet tror nog många väger tyngst. Men för en familj i lägenhet i storstad är det snarare maten, semesterflygresan och annan konsumtion som drar iväg. Och de sakerna är ju egentligen inte lika svåra att ändra på själv. Vi i miljösvängen pratar oss alltid varma för regleringar och skatter men de här utsläppskällorna är svårreglerade och styrs av samhällsnormer som vi behöver förändra tillsammans för att vända skutan.

Tillsammans med kollegan Stefan Wirsenius har David Andersson också gjort de uppskattningar av olika alternativ som visas som grafik i programmet.

Första avsnittet visas i SVT 1 onsdag 22 februari kl 21. Programmet kommer också att kunna ses på UR Play.

Läs mer: TV-familjer sänker sina utsläpp med hjälp från Chalmers

Kontakt:
Fredrik Hedenus, docent vid Energi och miljö, Chalmers, 031-772 3453, hedenus@chalmers.se
David Andersson, doktor vid Energi och miljö, Chalmers, 0739-54 38 51, david.andersson@chalmers.se

Banta klimatutsläppen med Svalna.se
De fyra familjerna i Zero Impact var de första som fick testa den nya webbtjänsten Svalna, där bland annat varje inköp med deltagarnas bankkort blir en utgiftspost också på utsläppskontot. Flyg och mat mäts separat, och det är också möjligt att skapa ett konto utan att koppla upp sin bank. Syftet med Svalna är att genom kunskap om de egna utsläppen bidra till normförändringar. David Andersson har utvecklat tjänsten som en del av sina doktorandstudier på Chalmers och har nu gjort den tillgänglig för alla som vill göra en liknande klimatresa. Svalna har utvecklats med stöd från Västra Götalandsregionen och Chalmers i samarbete med Göteborgs Stad.

Läs mer på Svalna.se.

Senaste Nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera