Tema

Brittiska 60-talsmods stilikoner för de nutida

De nutida modsen svärmar för gamla vinylskivor, skräddarsydda kostymer, klänningar, plåtscootrar och 60-talspop. Hur kommer det sig att retro är inne och att människor idag söker sig tillbaka till stilar och gemenskaper från det förflutna? Det undersöker Robin Ekelund i sin avhandling.

Det finns ett stort intresse för historia och hur den används bland samtidens människor, säger Robin Ekelund. Se bara på hur många historiska tidskrifter, vintagemöbelaffärer och secondhandbutiker som vuxit fram på 2000-talet.

Ekelunds avhandling är tvärvetenskaplig  där historia och etnologi vävts samman. Han undersöker hur nutida modskultur gestaltas. Genom intervjuer med alltifrån 14- till 60-åringar, genom observationer på scooter- och musikklubbar och genom tidningsartiklar i dagspress går han på djupet med hur dagens mods iscensätter en gemenskap ihop med modskulturens historia.

Stilfulla brittiska mods förebild för dagens mods
Det finns inte något ideologiskt i modskulturen utan markörerna är kläder, musik och scooter – då som nu.

– Dagens mods premierar de brittiska stilfulla modsen på 60-talet. De väljer bort det som är fult, sjavigt och problematiskt och ser de svenska 60-tals-modsen med långt hår och slafsiga kläder som ett historiskt missförstånd.

Så vilka är dina viktigaste slutsatser i avhandlingen?

– Dagens mods plockar ut bitar av 60-talet som de vill återanvända, säger Robin Ekelund. Det ser historia som ett kapital som man använder för att skapa en annorlundahet gentemot nutiden. De använder sig av det förflutna för att lyfta sig själva över en nutid som upplevs som oäkta och bristfällig.  Därmed vill de göra sig själva mer äkta och tidlösa.

Robin Ekelund visar också i avhandlingen hur dagens mods går tillväga för att skapa närhet och en känsla av gemenskap med 60-talet genom noggrant sammansatta atmosfärer på klubbar med dj och livemusik, scooterträffar och klädbutiker. Exempelvis ska vinylskivorna vara original och kläderna får gärna ha hämtats från England och modeikoner som Ben Sherman och Fred Perry. Den gröna arméjackan används också men främst som ett skyddsplagg över de mer eleganta kläderna.

Viktigt att behålla den mystiska auran
– Samtidigt finns en paradox i de moderna modsens strävan, fortsätter Robin Ekelund. Man får inte komma 60-talet så nära så att den förlorar sin originalitet och dragningskraft. Därför är man noga med att behålla en mystisk aura kring vad som verkligen hände inom modskulturen på 60-talet.

– Det finns alltså ett manus för hur man iscensätter 60-talet samtidigt som 60-talet helst fortfarande ska vara höljt i dunkel och mytomspunnet.

Vem ska läsa din avhandling?

– Alla som är intresserade av vad historia är och hur historia spelar roll i vår samtid, säger Robin Ekelund. Det kan vara historiker, sociologer, etnologer men även andra intresserade. Jag har ansträngt mig för att inte skriva tillkrånglat i denna akademiska avhandling och därför tror jag att även de som är intresserade av retrokultur, populärkultur och stil kan ha glädje av den.

Robin Ekelund disputerar på avhandlingen Retrospektiva modernister. Om historiens betydelse för nutida mods. 17 februari kl. 13.15-15. D 138, Orkanen, Nordenskiöldsgatan 10, Malmö högskola

Kontakt: Robin Ekelund

Brittiska 60-talsmods stilikoner för de nutida

 lästid ~ 2 min