Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Genom ett stort antal exakt lika experiment på nio platser i världen ska människans förmåga att vara oberäknelig användas i ett kvantfysiskt experiment.
– Här har alla chansen att medverka i ett fysikexperiment som kan ge svar på en av de stora frågorna: hur mikrokosmos fungerar egentligen, säger Jan Åke Larsson, professor vid LiU och ansvarig för den svenska noden.

Linköpings universitet fungerar som svensk nod för det stora Bell-testet som sker den 30 november 2016. Det handlar om att via ett mobilspel, specialutvecklat för uppgiften, producera serier av ettor och nollor så oberäkneligt som möjligt, för att vi tillsammans om möjligt ska kunna lura naturen.

Initiativtagare till experimentet är The Institute of Photonic Sciences, Spanien. Varför detta är viktigt förklarar professor Morgan Mitchell vid institutet så här:

– De finns djupa mysterier inom fysiken som vi bara kan studera genom att ställa oförutsägbara frågor. Tanken är, lite förenklat att om naturen vet vad vi kommer att fråga kommer den att lura oss med ett förutbestämt svar. Forskare är normalt inte paranoida på det viset, men några av förutsägelserna inom kvantfysiken är så främmande för vårt sätt att tänka att en viss paranoia är befogad, som att små partiklar kan viska till varandra över stora avstånd eller att objekt beter sig annorlunda när vi inte tittar på dem.

– Att människor kan fatta självständiga beslut är av största vikt när vi nu vill ställa oförutsägbara frågor till naturen – oavsett vilka hemligheter naturen vill undanhålla oss.

Mobilspelet finns på www.thebigbelltest.org under The BIG Bell Quest.

En kort video om testet finns här:

Kontakt: Professor Jan-Åke Larsson, jan-ake.larsson@liu.se 013 28 14 68
Morgan Mitchell, Quantum Information with Cold Atoms and Non-classical Ligh Morgan.mitchell@icfo.eu  +34 93 553 4017

Läs mer:
Det ultimata Bell-testet
Einstein hade fel – spöklik växelverkan finns

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera