Tema

Specialdesignade skor för diabetiker med fotproblem

De som har haft diabetes en längre tid får ofta problem med sina fötter.
Nu har forskaren Gustav Jarl vid Region Örebro län tagit fram en specialdesignad plomberad sko med inlägg för att underlätta för diabetiker med fotproblem.

Sockerhalten i blodet är för hög hos de som drabbas av diabetes, vilket kan leda till sår på fötterna och en svår läkningsprocess som i vissa fall slutar med amputation av foten.

– Vid långvarig diabetes påverkas ofta nerver, kärl och muskler så att blodcirkulationen och känseln i fötterna försämras. Felställningar uppstår i fötternas leder och huden blir torr och skör. Då är det lätt att sår på fötterna uppkommer och blir svårläkta, säger Gustav Jarl på Ortopedteknik och Universitetssjukvårdens forskningscentrum vid Universitetssjukhuset Örebro.

Lång och svår läkningsprocess
Behandlingstiden för fotsår sträcker sig ofta över lång tid. Livskvaliten försämras och behandlingen är omfattande.

– Det krävs insatser med såromläggning, fotvård, diabeteskontroll, livsstilsförändringar och antibiotikabehandling. Det behövs tvärprofessionella insatser av särskilda team som inriktar sig på fötter. Avlastning av såret med behandlingsskor och skoinlägg behövs också.

Nerverna i foten är skadade så att personen inte känner skadan som uppstår på foten. En behandling som används är att gipsa in såret, det är dock en mycket krävande behandling där behandlingstider på två till tre månader inte är ovanligt.

Såret gipsas in
– Såret gipsas in och de får gips upp till knät. Det gör att det blir ett mindre tryck på såret men nackdelen är att det inte går att ta av gipset och ankeln blir låst.

De måste gipsa om en gång i veckan. Det påverkar även vardagen då de inte får köra bil och kan få svårt att gå.

I sin forskning har Gustav Jarl, tillsamammans med Roy Tranberg vid Göteborgs Universitet, tagit fram en plomberad behandlingssko som kan användas istället för gips.

diabetessko

En specialdesignad sko i stället för gips upp till knäna, kan underlätta för diabetiker som behandlas för svårläkta sår på fötterna.

– Patienten får använda en behandlingssko, det vill säga en sko med stel sula och ordentligt med utrymme. Det nya är hur avlastningen görs för såret och att skon plomberas med ett plastband och därmed används dygnet runt, på samma sätt som gips.

Forskningsresultatet har varit positivt. Istället för att ha gips i tre månader, eventuell sjukskrivning och sjukhusbesök varje vecka för att lägga om gipset kan nu patienterna i regel jobba som vanligt och köra bil.

– Jag tror att denna typ av teknisk utveckling även är positiv för tredje världens länder, där brist på material och utbildad personal gör det svårt att använda gipsbehandling. Vi har utvecklat ett hjälpmedel till en rimlig kostnad.

Diabetes – en folksjudom

Diabetes finns i olika former. De två vanligaste är typ 1-diabetes och typ 2-diabetes. I Sverige har cirka 50 000 människor typ 1-diabetes och där har insulinsproduktionen i kroppen helt eller nästan helt slutat fungera. Det är betydligt fler som har typ 2-diabetes, cirka 350 000 svenskar och sjukdomen ökar i hela världen. Vid denna typ av diabetes kan kroppen fortfarande producera insulin men mängden är inte tillräcklig för kroppen. Oavsett typ av diabetes så är sockerhalten i blodet för hög hos de drabbade.
Källa: Diabetesförbundet

Världsdiabetesdagen 14 november

Den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen runt om i världen. Världsdiabetesdagen är en FN-dag som sätter fokus på alla de miljoner människor som lever med, eller riskerar att insjukna i, diabetes.
Källa: Diabetesförbundett

Kontakt: Gustav Jarl, Ortopedingenjör, med.dr., Universitetssjukvårdens forskningscentrum (UFC), Universitetssjukhuset Örebro. Region Örebro län Mobil: 070-7454678 Mail: gustav.jarl@regionorebrolan.se

Specialdesignade skor för diabetiker med fotproblem

 lästid ~ 3 min