Tema

Gröna proteiner i tävling om klimatsmarta livsmedel

Klimatsmarta proteiner kan bli ett alternativ till köttproduktion. Den 16 november deltar 14 forskarlag i Vinnovas tävling om framtidens klimatsmarta livsmedel i Grythyttan. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut finns med i sju lag, och bidrar med mat gjord på mjölmask, musslor, odlade muskelceller, åkerbönor, grå och gula ärter samt proteinrika biprodukter.

Tävlingen går ut på att ta fram klimatsmarta proteiner som alternativ till köttproduktion. För att vinna tävlingen måste den nya maten smaka bra. I juryn finns bland andra gourmetkrögaren Tareq Taylor och matkreatören Lina Gebäck. På SP finns en stor grupp forskare som på olika sätt arbetar för att bistå livsmedelsindustrin med ”gröna” lösningar.

– Vi deltar inte i debatten om köttets vara eller inte vara, utan svarar på ett ökat intresse för alternativa proteiner och på det behov av teknikutveckling som finns inom livsmedelsindustrin för att vi ska få alternativ till animaliska produkter, säger Mats Stading, sektionschef på SP.

Havre och odlat kött
Han forskar om livsmedels strukturer och konsistens, och deltar själv i tävlingen med Smat, en produkt av havre och odlade muskelceller.

– Jag vill visa att det går att odla muskelceller, även om det kommer att dröja länge innan sådant finns på livsmedelshyllorna. Havreproteinet i den här produkten kan också stå för sig självt, säger Mats Stading.

SP:s arbete med ”gröna” proteiner utgår från råvaror som är OK när det gäller hållbarhet och klimatpåverkan – det vill säga tar mindre av jordens resurser och ger mindre negativ påverkan på klimatet – och som samtidigt är näringsrika. Det kan gälla protein från skogen, havet, från bakterier eller från insekter. I tävlingen deltar SP med ett projekt som baseras på insekter.

Mjölmask med mild smak
– Våra Tenebrio-sticks är perfekta för hälsomedvetna stadsnomader. Mjölmask (Tenebrio molitor) är lätta att anpassa med sin milda smak samtidigt som de har hög proteinhalt, bra aminosyrasammansättning och nyttiga omättade fetter. Mjölmasken är svenskodlad på klimatsmarta vegetabilier, bland annat morötter och havregryn, säger forskaren Mia Prim.

Andra SP-bidrag i tävlingen är Smartgrillers av protein-biprodukter, fiberhaltiga råvaror och svenskodlade grödor; Shark – en delikatessprodukt gjord av musslor, och en produkt som liknar ädelost gjord av åkerbönor och soja.

Intressant för export
– Den kan bli ett bra alternativ för vegetarianer och laktosintoleranta, och även en intressant exportprodukt till länder där man äter mycket baljväxter och inte så mycket mjölkprodukter, säger Fredrik Fogelberg, forskare på SP (f d JTI).

För mer information, kontakta SP:s tävlingsdeltagare:
Mats Stading, sektionschef SP, 010-516 66 37, mats.stading@sp.se
Mia Prim, forskare SP, 010-516 66 90, mia.prim@sp.se
Fredrik Fogelberg, forskare SP (f d JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik), 010-516 69 08, fredrik.fogelberg@jti.se
Sophia Wassén, forskare SP, 010-516 66 09, sophia.wassen@sp.se
Lina Svanberg, forskare SP, 010-516 66 79, lina.svanberg@sp.se

Gröna proteiner i tävling om klimatsmarta livsmedel

 lästid ~ 2 min