Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Nu lanseras en app som ska öka känslan för säkerhet för den som är utomhus i mörker. Appen har tagits fram på Örebro universitet i ett projekt lett av professor Franziska Klügl. Upprinnelsen är en rad överfall på och i närheten av universitet för några år sedan.

I samband med de oprovocerade attackerna sommaren och hösten 2014 väcktes tanken hos Franziska Klügl och hennes kollega Amy Loutfi att göra något för att motverka den rädsla som spred sig.

– Tanken var en app som på en karta visar var människor finns i ett område. Den vetskapen kan öka känslan av säkerhet, säger Franziska Klügl.

Appen ”Take Back the Night – Örebro” finns nu att ladda ner på Google Play store och fungerar än så länge på ett begränsat område på Campus Örebro.

Enkät kartlade rädslan
Avstampet för projektet var enkäter med 300 studenter som gjordes av kriminologistudenter under handledning av Henrik Andershed och Maria Doyle på Örebro universitet. Resultatet visade att de som svarat känner sig säkra om de är ensamma utomhus – eller om det finns en större grupp med människor i närheten. Finns det bara en annan person i området kommer rädslan.

På Långhuset och Teknikhuset på Campus Örebro finns sensorer uppsatta som fångar upp personer inom området. Alla som registrerat sig får tillgång till denna information och delar också sin GPS-position med andra, anonymt.

Du ser din egen position och andra som rör sig mellan Långhuset och Teknikhuset på Campus Örebro.
Du ser din egen position och andra som rör sig mellan Långhuset och Teknikhuset på Campus Örebro.

– Du känner dig säkrare eftersom du vet mer om vad som händer i din omgivning. Appen är ett sätt att hantera känslan av osäkerhet och ger dig information så att du kan fatta mer informerade beslut. Till exempel att välja att gå hem en viss väg på kvällen för att det finns många människor där, säger Franziska Klügl.

Konceptet texta i liten skala
Appen är i sin första tekniska fas där sensorer och mjukvara testas i mindre skala på universitetets campus. Men konceptet är mycket mer än teknik.

Appen bygger på tillit hos användarna. Det krävs en e-postadress för att registrera sig, men den uppgiften syns inte utåt. Användarna är anonyma för varandra och informationen hur man rör sig spelas inte in.

– Ett dilemma är att du själv inte vill dela med dig av information om dig själv, men att du samtidigt vill veta så mycket som möjligt om andra, säger Franziska Klügl.

Inspiration från dejtingappar
”Take back the Night – Örebro” är den första appen i sitt slag. Men inspirationen kommer från dejtingappar. Skillnaden är att i dejtingapparna är personlig information en förutsättning eftersom du vill veta så mycket som möjligt om de andra som registrerat sig.

Projektet ”Take Back the Night – Örebro” har finansierats av Internetfonden och avslutas nu i sin första fas.

– Det är ett litet projekt men kan vara början på mycket intressant forskning, säger Franziska Klügl.

Det handlar delvis om teknik, hur man kan bygga ut antalet sensorer och mjukvara för att kunna täcka till exempel en stadskärna.

Ger en helhet
– Tekniken skulle kunna förutse hur folk rör sig och vart de är på väg. På så sätt kan man öka belysningen på mörka platser. Eller tända upp stora ljustavlor med budskap där människor passerar.

Men tekniken är bara en del i helheten. Franziska Klügl ser också en framtida användning för att öka säkerheten för sårbara människor. Det kan vara äldre som är rädda för att tappa bort sig eller att ramla där ingen hittar en.

– Kombinationen av sensorer och information är betydligt större än enbart den här appen, säger hon.

Kontakt:
Franziska Klügl, fransziska.klugle@oru.se, +46706689179

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera