Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Tänk er två robotar vars programmerade ”hjärnor” i grunden är likadana – men den ene fungerar som kypare och kan duka bordet, den andre är kapabel att borra spränghål med millimeterprecision i en gruva. Det är kärnan i avhandlingen i datavetenskap av Masoumeh Mansouri.

– Visst, det här var min målsättning när jag började mitt projekt för fyra år sedan, men jag var ärligt talat inte helt övertygad om att det skulle gå, säger Masoumeh Mansouri och skrattar.

Smarta och självständiga robotar
Titeln på avhandlingen i datavetenskap, ”A constraint-based approach for hybrid reasoning in robotics”, är förstås en korrekt beskrivning av Masoumeh Mansouris forskning. Men den säger ingenting om den glädje, entusiasm och upptäckarlust som hon drivs av i sitt arbete vid Center for Applied Autonomous Sensor Systems (AASS) vid Örebro universitet.

– Det är så fascinerande att skapa en robot som utför rätt saker utifrån omständigheterna, utan att den är exakt programmerad att göra så. Och det är så coolt att tekniken jag tagit fram är generell och kan användas i olika applikationer.

Artificiell intelligens, AI, och autonoma robotar som navigerar och handlar utifrån händelser, är ett av de hetaste globala forskningsområdena. Nyligen väckte IBM:s superdator Watson stor uppmärksamhet i framför allt medicinkretsar. En 60-årig japansk kvinna led av en ovanlig form av leukemi som hennes läkare misslyckats ställa rätt diagnos på i flera års tid. Först matades kvinnans genetiska data in i Watson. Därefter plöjde Watson igenom 20 miljoner forskningsrapporter på tio minuter, ställde rätt diagnos och föreslog en behandling som sedan visade sig vara effektiv.

Egen algoritm låter roboten lösa uppgiften
Men om Watson är fullmatad med information, så är Masoumeh Mansouris robotar mindre förprogrammerade – men för den skull inte ”dummare”. Vad hon gjort är att utgå från befintlig AI-teknik och skapa en ny, egen algoritm – de tydligt definierade instruktionerna som gör att roboten självständigt kan lösa en uppgift – som är en användbar ram i flera helt olika tillämpningar. Som att jobba som kypare och i en gruva.

Kort sagt, en genväg för att snabbare och enklare skapa användningsområden för robotar i våra vardags- och yrkesliv.

– Roboten som kypare finns i verkligheten som prototyp, den funkar. Gruvroboten har i simulationer funkat den också, men jag hoppas få möjlighet att gå vidare med den och ta fram en prototyp.

Debatten om AI är stundtals alarmistisk. Dels att människan på vägen ska tappa kontrollen över utvecklingen. Dels att ”smarta” robotar ska ersätta mänsklig arbetskraft på bred front.

Masoumeh Mansouri har, av förståeliga skäl, en mer avspänd relation till utvecklingen.

– Vad kan det vara för fel om robotar gör jobb som är enformiga och till och med farliga? Ny teknik har alltid förändrat arbetslivet – och dessutom skapat nya och mer avancerade arbetstillfällen.

Avhandling:
“A Constraint-Based Approach for Hybrid Reasoning in Robotics”, Masoumeh Mansouri, Örebro universitet, Institutionen för naturvetenskap och teknik

Kontakt:
Masoumeh Mansouri, 070-068 01 32, masoumeh.mansouri@oru.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera