Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Det är lätt att få jobb i Sälen för unga. Trots att det till stor del handlar om säsongsarbete underlättar den rörliga arbetsmarknaden klivet in i vuxenvärlden för unga på orten. Peter Möller har sin avhandling i kulturgeografi vid Örebro universitet undersökt effekten av turismen. Han hittade också starka fördomar mot landsbygden.

– Jag tror att min avhandling kan ge värdefulla kunskaper om turismens bidrag till utvecklingen på landsbygden och ungas vuxenblivande, säger Peter Möller som arbetar som samhällsanalytiker på Region Dalarna.

Sälen präglas av turismen med vintern som högsäsong. För unga som växer upp där banar jobbmöjligheterna vägen in i vuxenlivet:

Jobbar extra redan i unga år
– Många av de intervjuade berättar att de börjat jobba extra redan i unga år. Flera har också fått ta stort ansvar på sina arbetsplatser. Det stora flödet av människor ger också jobbkontakter på andra platser, inte minst under sommaren, då det finns väsentligt färre jobb i Sälen, berättar Peter Möller.

I början av vuxenlivet erbjuder Sälen öppna dörrar in på arbetsmarknaden. Däremot är det svårare att få permanent anställning och därmed en plattform för att bilda familj och etablera sig på orten. Trots det menar många av de som etablerat sig i vuxenlivet att ”det oftast löser sig till slut”, enligt Peter Möller.

I en delstudie intervjuar han avgångseleverna från grundskolan i Lima under åren 1993 till 1995. I den gruppen har hälften stannat kvar i bygden, och hälften lämnat hemorten.

Starka fördomar om landsbygden
– Deras samlade allmänna bild av Sälen är positiv, även de som flyttat. Det skär lite mot annan forskning som visar att de som flyttar ofta har en ganska negativ bild av hemorten.

I en annan studie fördjupar Peter Möller motsättningen mellan begreppen urban och rural. Urban står för staden och positiva egenskaper som kreativitet, ambition och framåtanda, medan rural är lika med landsbygden som i sin tur förknippas med bakåtsträvande, inskränkthet och brist på ambition.

– Allt detta finns i Sälen, precis som på andra platser. Men i Sälen är kreativitet och framåtanda påtagligt om man ser till hur turismen utvecklats. Många vill därför omdefiniera Sälen med sin positiva utveckling och kalla den urban.

– Jag blev förvånad av hur starka fördomarna om landsbygden är. Det finns kreativitet både i städer och på landet, så det är fel att definiera landsbygden som icke-kreativ sig.

Peter Möller vill utifrån den analysen tillföra begreppsparet modern-traditionell, för att synliggöra att både stad och land kan ha dessa båda egenskaper.

Kontakt: Peter Möller, 023-77 70 47, peter.moller@regiondalarna.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera