Dragon Stick
Artikel från Riksbankens Jubileumsfond

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Forskare har analyserat hur och varför freden har brett ut sig Östasien.
– Om det går att skapa fred i denna en av världens oroliga regioner är det möjligt att skapa världsfred, menar forskningsledaren Stein Tønnesson.

Vad ligger till grund för den fred som sedan 1979 brett ut sig i Östasien? Den frågan har forskarna i East Asian Peace Program försökt att besvara under ledning av Stein Tønnesson.

Stein Tønnesson menar att om det kan bli fred i Östasien – ett av världens mest konfliktfyllda områden – så finns det också möjlighet att skapa världsfred. Den 15-16 juni presenterar hans forskargrupp sina resultat i Uppsala och på Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Resultaten är många och viktiga. Forskarna som sedan 2011 har borrat sig ner i frågor om vad som driver fram och medverkar till hållbar fred har tittat på alltifrån ekonomisk utveckling, till demokratisering och jämställdhet. Nu presenterar de sina resultat i form av dels en skrift författad av Stein Tønnesson, dels en konferens där flera av de medverkande forskarna deltar. Dagen inleds med en film som presenterar programmets forskning.

Läs mer:
Om forskningen
Om forskningsprogrammet vid Uppsala universitet

Om konferensen

 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera