Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Snart är det möjligt att din garderob består av plagg gjorda av luft! Projektet ”From Air” inom Smart Textiles jobbar mot målet att skapa textilfibrer av växthusgas från luften. Resultatet? Kläder som minskar växthuseffekten.

Kläder tillverkade med växthusgas och luft. Det är inte science fiction, utan ett verkligt projekt inom Smart Textiles. För varför nöja sig med att producera kläder så miljövänligt som möjligt när det faktiskt kan gå att producera plagg som bokstavligen bidrar positivt till miljön?

– Fungerar tekniken har den potential att bli en ”game changer” inom textilindustrin, konstaterar Lena-Marie Jensen, koordinator för projektet ”From Air”.

Positivt för miljön
Tillsammans med forskare på Högskolan i Borås satsar Smart Textiles på projektet där man vänder på begreppen för att åstadkomma ett systemskifte i textilbranschen med hjälp av den nya tillverkningsmetoden.

Tanken är att binda metangas i textilfibrerna, vilket påverkar klimatet positivt genom att motsvarande andel minskar från atmosfären. Dagens konsumtionssamhälle bidrar till stora utsläpp av växthusgaser, som i sin tur ökar växthuseffekten. Därför leder den nya metoden till att man istället får plagg som faktiskt är positiva för miljön.

– Idag består hälften av alla textila fibrer av syntet som tillverkas av fossilbaserade råvaror, till exempel polyester, säger Lena-Marie Jensen.

­– Kan vi ersätta dessa med fibrer som binder växthusgaser får vi en dubbel miljöeffekt genom att både minska den fossila användningen och samtidigt minska växthusgaser.

Prototyp av luft
Målet är nu att ta fram en konkret prototyp, gjord på växthusgas och luft, för att visa marknaden att det går. Förhoppningen är att konsumenterna ska inse betydelsen av att shoppa så klimatsmart som möjligt. Blir det sedan även ett cirkulärt tänkande när det gäller textilfibern, så att producenter och återförsäljare gör det enkelt för kunden att lämna plagg för lagning eller återvinning, behöver textilfibrer aldrig bli sopor.

Fotnot: Projektet ”From Air” är ett samarbete mellan Smart Textiles, Högskolan i Borås och Dedicated Institute.

För mer information:
Lena-Marie Jensen, koordinator Smart Textiles, telefon: 033-435 41 55, 072-710 15 40, e-post: lena-marie.jensen@hb.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera