Artikel från forskning.se

Rymdskeppsdans, biohacking i akvariet och vanligaste språkfrågan… På den 20:de Vetenskapsfestivalen i Göteborg 13-17 april finns det över 350 programpunkter med allt från föreläsningar och shower till debatter och experimentverkstäder. Och allt är gratis.

Varje år är det ett nytt tema, något som både ligger i tiden och ligger människan nära. Bland tidigare teman finns Liv och död, Allt sitter i hjärnan och Kreativitet. Årets tema är ”Unika men lika.”

– Miljarder av människor och andra arter lever sida vid sida i denna värld vi kallar vår. På ytan verkar vi olika, men i själva verket har vi mycket gemensamt. På samma sätt är vi alla unika. Vi har olika genuppsättningar, erfarenheter, sätt att lära, överleva och vara. Så hur kan vi förstå den här unika men ändå så lika värld vi lever i? säger Stefan Örgård, verksamhetsansvarig för Vetenskapsfestivalen som i år fyller 20 år.

Inspiration från Edinburgh

När den allra första Vetenskapsfestivalen invigdes 1997 var den norske upptäcktsresanden Thor Heyerdahl som klippte bandet. Festivalen var ett gemensamt initiativ från Göteborgs kommun, akademin och näringslivet i regionen, och inspirerades av den berömda Science festival i Edinburgh.

Nu har den svenska Vetenskapsfestivalen 70 000 besök, varav drygt 20 000 var elever och lärare, ett rekord som Stefan Örgård hoppas kommer slås i år.

– Vi vill skapa en nationell mötesplats där forskare får möjlighet att presentera sin forskning och tillgängliggöra den för fler. Syftet är att uppmuntra till högre studier och uppnå en positiv attityd till forskning och vetenskap.

Festivalen dyker upp i oväntade skepnader, på oväntade platser och innehållet skiftar från djuplodande samtal till kreativa och lustfyllda möten mellan forskare och allmänhet – över 350 programpunkter på ett 20-tal platser i Göteborg.

Även om Vetenskapsfestivalen inte ligger i huvudstaden är den alltså nationell, med medverkande forskare från hela landet, och även internationellt.

Deltagare från förra årets festival. Foto: Niklas Bernstone
Deltagare från förra årets festival. Foto: Niklas Bernstone

Föredrag, workshop och dans

Mitt i myllret på Avenyn finns ett Maker Space, med temat Art & Science för att ge utlopp för kreativiteten. Här blandas experiment och innovation i gränslandet mellan kultur, teknologi, hantverk, konst och design. Bland annat kan man göra eget blinkande bling-bling med fiberoptik, ledlampor och överblivet textilmaterial, eller lära sig bygga lampor med 3D-skrivare.

I shoppinggallerian Nordstan kan man höra föredrag om allt från svarta hål till konstgjorda språk i litteratur och film. Eller gå på någon av workshoparna, till exempel skapa nya leksaker av gamla. Och i Sjöfartsmuseet akvarium finns det en biohacking-labb där djur och växter kan klona sig själva.

Koraller på Sjöfartsmuseet (Foto: Olle Andersson)
Koraller på Sjöfartsmuseet (Foto: Olle Andersson)

Och framåt kvällskvisten kan man gå på klubb, bland annat rymdskeppsdans på Avenyn.

– Det ska märkas i stan att en Vetenskapsfestival har tagit plats – och extra mycket i år. Det kommer att synas att det är 20-årsjubileum.

Nytt för i år är Experimentverkstaden i Frihamnen, ett slags Pop-up Science center på 2 000 kvadratmeter.

– Vi har proppat ett gammalt kajskjul fullt med spännande och lärorika experiment. Där finns något för alla – både för dem med mycket spring i benen, och dem som vill sitta stilla och knåpa.

Allt är gratis, hur kan det vara det?

– Tack vare ett fantastiskt samarbete mellan alla aktörer inom akademin, näringslivet och samhället som bidrar.

Vad vill du själv helst gå på?

– Oj, räcker tiden till? Det händer jättemycket. Men jag vill inte missa det kollaborativa Maker Space med Art & Science. Och det ska bli spännande med pop-up-experimentverkstaden i Frihamnen. Jag hoppas att å många som möjligt kommer till våra mötesplatser, och att det blir bra diskussioner, säger Stefan Örgård.

För skola och forskningskommunikatörer

Förutom alla aktiviteter runt om i stan för allmänheten 13-17 april, finns det ytterligare två spår av festivalen. Ett av dem är skolan, som vänder sig till förskolan och upp till nian. Under nästan två veckor (11-22 april) finns ett specialdesignat skolprogram med workshops, laboratorier och shower och samtal. Tanken är att festivalen ska vara en förlängd arm till klassrummet och komplettera läroplanen.

Det andra spåret är för branschen, det vill säga de som arbetar med forskningskommunikation. Forum för forskningskommunikation, FFF, startade för fyra år sedan. I år kommer närmare 450 deltagare.

– Det saknades en arena där forskningskommunikatörer kunde inspireras, kompetensutvecklas och nätverka, säger Anna-Maria Fleetwood på Vetenskapsrådet, en av initiativtagarna till FFF.

Och själva festivalen i sig är förstås ett utmärkt exempel på just forskningskommunikation.

Text: Eva Barkeman, forskning.se

Se programmet här: http://vetenskapsfestivalen.se/for-alla/

Vetenskapsfestivalen fyller 20 år – pågår 13-17 april

Målet med Vetenskapsfestivalen, som firar 20 år i år, är att vara världens bästa och roligaste mötesplats för forskare, skola och allmänhet. Festivalen är tvärvetenskaplig och styrs av ett vetenskapligt råd, ett huvudmannaråd och ett programråd. Evenemanget är miljödiplomerat och årligen återkommande i Göteborg. Budgeten ligger i år på 8 miljoner, genom bland huvudmännen (Göteborgs universitet, Chalmers, Vetenskapsrådet, Vinnova, Riksbankens jubileumsfond och Näringslivsgruppen Go:teborg&Co) samt en lång rad andra sponsorer.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera