Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Ett nytt projekt, Käka syrsor, kittlar dödsskönt i kistan, under ledning av Annika Grälls vid Örebro universitet, har fått stöd för att utveckla hållbar matproduktion i stadsmiljöer.Det handlar om att hållbart klara animalisk proteinproduktion till en växande befolkning i stadsmiljöer.

Som ett av 36 projekt har Käka syrsor fått 500 000 kronor från Vinnova inom programmet Utmaningsdriven innovation. Det här är steg ett i programmet som kan följas av ytterligare två.

Arkitektbyrån Belatchew, som är en av parterna i projektet tillsammans med universitetet, ICA, Örebro kommun och Länsstyrelsen i Örebro län, föreslår i konceptet Buzzbuilding en sfärisk byggnad för insektsodling i stor skala. De här byggnaderna skulle kunna placeras centralt i stadsmiljön, till exempel i rondeller, utan att konkurrera om mark för andra ändamål. Byrån säger att nio Buzzbuildings skulle klara hela Stockholms proteinbehov.

Från tanke till testverksamhet
– Vi ska nu studera vad som krävs för att utveckla den här tanken från ritbordet till en testverksamhet för storskalig proteinproduktion i stadsmiljö, säger Annika Grälls, projektledare vid Externa relationer på Örebro universitet.

­– Vi ska undersöka vilka insekter som lämpar sig bäst, hur lagstiftningen förhåller sig till sådan här livsmedelsproduktion och hur man kan utveckla bra matprodukter som också accepteras kulturellt.

Förhoppningen är att finna insekter som kan bli ett näringsriktigt, smakligt och grönt alternativ för mat. EU:s livsmedelsmyndighet har granskat bland annat mjölmask, hussyrsa och två sorters gräshoppor som tänkbara att odla. I Sverige har lantbruksuniversitetet SLU hittat tre intressanta insekter för svenska förhållanden: gräshoppa, honungsbi och mjölbagge.

Tidigare har Örebro universitet fått pengar till projektet Måltidslaboratoriet för att skapa en miljö för utveckling av olika innovationer inom måltidsområdet. Projektet med matproduktion i stadsmiljö är en del i det arbetet.

Mer information:
Annika Grälls, tel: 019-301238, e-post: annika.gralls@oru.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera