Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 oktober 2015

Så gör vi internet snabbare och säkrare

Bredbandsprestanda marknadsförs ofta i megabit per sekund. Det är ett viktigt mått vid nedladdning av stora filer och för att kunna uppnå en viss kvalité för strömmande media. Informationen till konsumenter handlar därför ofta om att högre bandbredd ger oss ett snabbare internet – men stämmer det verkligen?

Bredbandsprestanda marknadsförs ofta i megabit per sekund. Det är ett viktigt mått vid nedladdning av stora filer och för att kunna uppnå en viss kvalité för strömmande media. Informationen till konsumenter handlar därför ofta om att högre bandbredd ger oss ett snabbare internet – men stämmer det verkligen?

– I dag pratar man väldigt mycket om bandbredd när man pratar om internetkvalité, men för många tillämpningar som används så som sökfunktioner och spel är det inte det som avgör hur du upplever din tjänst utan det är vilka fördröjningar du stöter på. Om du surfar på nätet och det går segt behöver det inte alls betyda att du har dålig bandbredd. Det kan istället bero på att du har långa fördröjningar, förklarar Anna Brunström, professor i Datavetenskap vid Karlstads universitet.

Forskning ska minska fördröjningen
I det internationella projektet RITE (Reducing Internet Transport Latency) forskar Karlstads universitet om just fördröjningar. Det övergripande målet med forskningen är att försöka minska fördröjningarna över internet och därigenom ge en bättre upplevelse för användarna, med andra ord ett snabbare internet.

– Fördröjningar kan uppstå av flera orsaker som exempelvis genom att det blir köbildning när många använder nätet samtidigt, säger Stefan Alfredsson, universitetslektor och forskare inom datakommunikation vid Karlstads universitet.

Som användare kan du märka att upplevelsen dras ner, exempelvis genom att det hackar när du streamar musik eller spelar spel.

Förbättrad användarupplevelse
De flesta dataöverföringar som görs idag över internet är små och många av dem är kopplade till funktioner som surf och telefoni. För den typen av trafik ger det oftast en ytterst begränsad förbättring när bandbreddskapaciteten ökar, det vill säga när du får fler megabit per sekund. Projektets forskningsresultat är med och bidrar till en förbättrad användarupplevelse och flera förbättringar har redan implementeras.

– För små dataöverföringar är det till exempel viktigt att snabbt återupphämta data som tappas i nätet, det är ett område där vi har utvecklat mer effektiva metoder som i dag finns i många webservrar, säger Anna Brunström.

Långsiktigt skulle en garanti av korta fördröjningar kunna möjliggöra tjänster så som medicinsk vård på distans och möjligheten att operera på distans. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Kontaktinformation
Anna Brunström, professor i Datavetenskap vid Karlstads universitet. 054-7001795, 0734-614 171, Stefan Alfredsson, universitetslektor och forskare inom datakommunikation vid Karlstads universitet. 054-7001668, 0707-225 896

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera