Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 oktober 2015

Forskare i fält tar en titt på hur matsvinn i butik påverkar miljön

Studier visar att mellan trettio och femtio procent av den mat som produceras i världen aldrig når ett matbord utan slängs. Forskare från Högskolan i Borås ska nu undersöka matsvinnet från en livsmedelsbutik och se vilken påverkan det har på miljön.

Det är Kim Bolton, professor, och Kamran Rousta, doktorand, inom resursåtervinning som driver projektet tillsammans med masterstudenten Pedro Luz Brancoli. De samarbetar med en livsmedelsbutik i Borås och ska studera livscykeln hos livsmedel som de har valt ut tillsammans med butiken: bananer, jordgubbar och grönsaker från salladsbaren.

– Vi har redan börjat med bananer. Vi vet hur många bananer de köper in och hur mycket de inte säljer. Vi vet var de köper dem ifrån, hur de kommer till Borås och i vilken typ av förpackning. Vi studerar hela livscykeln utifrån en etablerad metod, sedan kan vi säga vilken miljöpåverkan man har för varje kilo bananer som hamnar som svinn, säger Kim Bolton.

Bananer påverkar mer än jordgubbar
I sina beräkningar har de också med ekonomiska förluster. Matsvinn från vissa livsmedel kanske både ger stora ekonomiska förluster och stor miljöpåverkan. Då blir det extra viktigt att minska det svinnet. En preliminär studie visar att ett kilo bananer har 30 gånger så stor miljöpåverkan som samma mängd jordgubbar.

– Resultaten kommer i första hand användas till information tillbaka till butiken så att de blir medvetna om vilket matsvinn som är sämre. Vi ska ta fram konkreta exempel så att det blir lättare att förstå, exempelvis att X kilo bananer i matsvinn motsvarar X antal flygresor från Sverige till Thailand. ”Ingen vill ta det sista äpplet” Det finns också sociala aspekter som gör att butikerna blir tvingade att ha matsvinn.

Ändra konsumentbeetendet
– Ingen vill ta det sista äpplet. Det går kanske inte att koppla bort att affärerna måste ha sådan mat och de mängder som folk vill köpa. Men vi ska se om det går att ändra det konsumentbeteendet så att man istället blir glad om man tar sista äpplet för då vet man att butiken inte har något svinn, säger Kim Bolton.

Förhoppningen är att de om ett år ska ha hunnit titta på 10 produkter – allt från kött till grönsaker.

– Det är viktigt att veta att det som gäller för affären gäller också för oss här hemma. Så det matsvinn som ger störst miljöpåverkan och ekonomiska förluster för butiken, är också det vi ska försöka att inte slänga hemma, säger Kim Bolton.

Projektet heter ”To identify hot-spots in urban material waste”. Det har beviljats 353 000 kronor av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad. Pengarna delas ut på Days of Knowledge den 22 oktober.

Kontaktinformation
Kim Bolton: e-post: kim.bolton@hb.se, telefon: 033-435 4602, mobil: 0768-35 79 83 Kamran Rousta: e-post: kamran.rousta@hb.se, telefon: 033-435 4644

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera