Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 oktober 2015

Hjärntrötta blir hjälpta av internetkurs

Mindre trötta, gladare och mer tillfreds med livet. Det blev de deltagare med hjärntrötthet som testade en mindfulness-baserad kurs på internet. En studie från Sahlgrenska akademin visar att det går lika bra att delta i en kurs live på internet som att gå kursen i traditionell gruppform.

Forskare vid Sahlgrenska akademin arbetar med att utveckla behandlingsmetoder för hjärntrötthet vid neurologiska sjukdomar som skallskador och stroke.

En metod som kan lindra hjärntröttheten är mindfulness och programmet MindfulnessBaserad StressReduktion, MBSR. En ny studie visar att det går lika bra att delta i en MBSR-kurs live på internet som att gå kursen i traditionell gruppform. Det innebär att det går att delta oavsett var man bor, så länge deltagaren har tillgång till en dator med internetuppkoppling.

– Deltagarna i internetprogrammet blev mindre trötta, gladare och mer tillfreds med livet. Resultaten visade en signifikant minskning i skattad mental trötthet, depression och ångest. Neuropsykologiska mätningar visade även en förbättrad uppmärksamhet, säger Birgitta Johansson vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

MBSR-programmet har funnits i över 30 år och många forskningsstudier har gjorts, men ingen har tidigare undersökt och visat på att det fungerar lika bra att gå kursen live på internet. Som jämförelse ingick en vanlig MBSR-grupp och en kontrollgrupp.

– Tillgången till MBSR-kurser är mycket begränsad i landet och det kan dessutom vara en fördel att slippa resor som tar mycket energi, särskilt om man lider av hjärntrötthet, säger Birgitta Johansson.

MBSR är ett omfattande program som genomförs under åtta veckor. I deltagandet ingår meditationsövningar och undervisning samt reflektion kring centrala teman. Dialogen mellan lärare och deltagare är viktig och deltagaren ska få förståelse för sig själv och sin livssituation. Förutom deltagande i gruppen en gång per vecka övar deltagarna på egen hand varje dag och får till sin hjälp inspelade meditationsövningar.

– MBSR-programmet kräver motivation och disciplin och passar självklart inte alla, men för de som vill och kan satsa kan kursen ge deltagaren lindring, vilket i sig kan vara mycket betydelsefullt, säger Birgitta Johansson.

Läs mer om hjärntrötthet

Information om MBSR-programmet live på Internet:

Artikel
Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) Delivered Love on the Internet to Individuals Suffering from Mental Fatigue After an Acquired Brain Injury

Kontaktinformation
Birgitta Johansson, docent vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet, psykolog och specialist i neuropsykologi 0763 – 48 99 71 birgitta.johansson@neuro.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera