Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 september 2015

Kan vi tackla det nya klimatet?

Klimatanpassade hus, bensin tillverkad av bakterier, skatt på växthusgaser, och hur ska ansvaret fördelas mellan individ och stat? Det är några frågor och förslag till lösningar på hur vi i Sverige kan anpassa oss och hantera klimatförändringarna. I Formas nya pocketbok Kan vi tackla det nya klimatet? presenterar 18 forskare sina förslag till lösningar.


Ökad risk för värmeböljor, skyfall och översvämningar är något av vad vi kan förvänta oss i Sverige med ett förändrat klimat. Vi behöver anpassa oss, men även ställa om för att minska utsläppen av växthusgaser. Anpassning kan exempelvis vara att planera städer så att de med hjälp av naturen bättre hanterar vatten och värme. Det är nödvändigt att ställa om från fossila till förnybara energikällor. Det kan ske genom ökad satsning på förnybar energi, men också genom mer oväntade innovationer; där ett exempel är att göra bensin av bakterier.

Tidigare klimatböcker i serien Formas fokuserar har behandlat möjliga framtidsscenarier och hur det nya våtvarma klimatet kan komma att påverka samhället. I Kan vi tackla det nya klimatet? ligger fokus istället på lösningar för både omställning och anpassning. 18 forskare från vitt skilda områden ger sin bild.

Kan vi tackla det nya klimatet? är nr 24 i pocketboksserien Formas Fokuserar.

Boken kan i sin helhet laddas ned gratis som pdf: www.formasfokuserar.se

Kontaktinformation
Presskontakt:
Emilie von Essen
Telefon:
0733503161
Epost:
eve@formas.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera