Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 september 2015

”Färdig” burgare inte bakteriefri

Att endast försöka se på färgen om en hamburgare är genomstekt är nästan omöjligt för hamburgare som är gjord av köttfärs förpackad i så kallad modifierad atmosfär – gasfylld förpackning. Färsen ändrar då färg betydligt snabbare så att den ser genomstekt ut. Detta gör att den kan se klar ut trots att temperaturen fortfarande är alltför låg för att döda bakterier.

Det visar forskning som är gjord vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– Köttfärs som är förpackad i modifierad atmosfär ser genomstekt ut snabbare än köttfärs som nyss är malen. Detta innebär att temperaturen är alltför låg för att avdöda eventuella sjukdomsframkallande bakterier som EHEC, säger docent Sofia Boqvist, SLU.

Syftet med att förpacka köttfärs i modifierad atmosfär är att förlänga hållbarheten. Den förlängs med upp till åtta dagar. Hållbarheten på köttfärs som mals i butik är endast en dag.

Att äta hamburgare som inte blivit tillräckligt upphettad ökar risken att bli smittad med till exempel EHEC-bakterier om dessa finns i köttfärsen.

– De flesta av oss som steker hamburgare avgör oftast om den är klar genom att titta på färgen. Att äta hamburgare som inte blivit tillräckligt upphettad ökar snabbt riskerna att bli smittad av till exempel EHEC eller campylobacter. Kött och köttfärs måste hettas upp till 71 grader för att bakterier ska avdödas, säger Sofia Boqvist.

Svenska konsumenter använder termometer bara i liten utsträckning för att kontrollera om hamburgaren är klar.

– Tillagar man hamburgare gjord på köttfärs paketerad i modifierad atmosfär bör man även känna på konsistensen och se på köttsaftens färg för att avgöra om hamburgaren är färdig. Att förlita sig på färgen går alltså inte. Det skulle handeln kunna informera om, avslutar Sofia Boqvist.

Kontaktinformation
Kontakt: Sofia.Boqvist@slu.se tel 018-67 23 88, 070-789 48 22

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera