Artikel från VTI

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 augusti 2015

Minskad miljöpåverkan med kalltillverkad asfalt

Kallteknik är ett effektivt sätt att minska miljöpåverkan jämfört med traditionell varmtillverkning av asfalt. Kallteknik innebär lägre koldioxidutsläpp och mindre energiåtgång vid tillverkning och utläggning av asfaltmassor. Det visar en rapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Forskare på VTI har tagit fram en kunskapsöversikt över kalltillverkade asfaltbeläggningar både i Sverige och andra länder i syfte att vidareutveckla kalltekniken som en miljöanpassad asfaltbeläggning.

Kall asfaltteknik har periodvis använts i Sverige under många år, dock endast på lågtrafikerade vägar, både i slit- och bärlagermassor. Användningen har till stor del påverkats av oljepriset när miljöprofilen fortfarande var relativt låg.

– På senare tid har intresset ökat markant för tekniken, eftersom energieffektivisering och minskade utsläpp av växthusgaser har fått en hög prioritet, säger Safwat Said, forskningsledare på VTI.

För att öka användningen av kall asfalt har under senare år emulsioner baserade på hårdare bitumen tillverkats för asfaltbeläggningar med högre prestanda. I det här arbetet undersöktes kalltillverkade asfaltmassor baserade på hårdare bitumen i bärlagren på mer högtrafikerade vägar där varmblandad asfalt av tradition används.

– Som en del av projektet på VTI har vi byggt upp flera provsträckor och gjort uppföljningar av tillståndsutvecklingen, säger Safwat Said.

Några provsträckor har instrumenterats främst med asfalttöjningsgivare för att klarlägga skillnader mellan olika beläggningar och jämföra med varmtillverkade asfaltbeläggningar. Provsträckorna har trafikerats under cirka två år, vilket är en relativt kort tid, och därför är slutsatserna preliminära i den här rapporten.

Det konstateras från den här begränsade studien att beläggningar med kallteknik kan vara ett effektivt sätt att minska miljöpåverkan genom lägre koldioxidutsläpp och energiåtgång vid tillverkning och utläggning av kalltillverkade asfaltmassor. Dock finns det behov av utvecklingsinsatser för en systematisk användning av kalltillverkad asfalt med goda funktionsegenskaper på högtrafikerade vägar.

VTI rapport 865 Mer information: Safwat Said Foto: Thinkstock Photos

Kontaktinformation
Andreas Schander, Pressekreterare andreas.schander@vti.se, 013–20 42 08, 0709–21 82 86 20 42 09, 0708-832711

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera