Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 juni 2015

Första ljuset i MAX IV:s systeranläggning Solaris i Polen

Den speciella teknik, med integrerade magneter, som utvecklats i Lund för MAX IV har nu producerat synkrotronljus. Solaris i Polen bygger en kopia av den mindre 1,5 GeV ringen vid MAX IV-anläggningen och de har nu sett ljuset för första gången.

– Det här är en stor framgång för ett unikt internationellt samarbete och vi gläds med våra kollegor i Krakow, säger Christoph Quitmann, direktör för MAX IV-laboratoriet.

För MAX IV-laboratoriet är Solaris framgångar en viktig milstolpe då det visar att den tekniska lösning som designats för den nya anläggningen på Brunnshög i Lund fungerar tillfredställande. Under hösten kommer den större 3GeV-lagringsringen på MAX IV-laboratoriet att driftsättas och även om den är något annorlunda än lagringsringen på Solaris och mer komplex är bägge byggda efter samma principer och med liknande komponenter.

– Detta visar att designen som utvecklats för MAX IV-ringarna fungerar och ger oss gott hopp om att vi kommer att kunna visa samma snabba framgång med vår 3 GeV-lagringsring i höst, förklarar Mikael Eriksson, maskindirektör vid MAX IV-laboratoriet och upphovsmannen bakom den nydanande tekniken.

Det koncept som är utvecklat vid MAX IV kopieras inte bara i Polen utan används även i den nya ringen SIRIUS i Brasilien, vid uppgraderingen av ESRF i Grenoble och vid förbättringen av Spring-8 i Japan. Arbetet på MAX IV-anläggningen följer tidsplanen väl vilket innebär att 3 GeV-lagringsringen driftsätts med start i augusti 2015 samtidigt som den mindre 1,5 GeV-lagringsringen installeras. Driftsättning av hela anläggningen är beräknad att starta under våren 2016 och invigningen av anläggningen sker den 21 juni 2016, den ljusaste dagen på året för att inviga det skarpaste ljuset i världen.

– Att det första ljuset i vår systeranläggning produceras precis vid sommarsolståndet 2015 känns symboliskt och mycket hoppfullt, avslutar Christoph Quitmann.

http://www.maxiv.se

Kontaktinformation
Mikael Eriksson, maskindirektör, +46 70-932 34 33. Tutti Johansson Falk, kommunikationschef MAxlab, +46 46 222 36 99 +46 766 323 326, tutti@maxlab.lu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera