Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 juni 2015

Steg mot vaccin för könsherpes

Uppskattningsvis 500 miljoner människor i världen är smittade av könsherpes. En avhandling vid Sahlgrenska akademin presenterar nu ett par grundläggande strategier för utvecklingen av ett framtida vaccin.

I västvärlden tros mellan 10 och 25 procent bära på herpes simplexvirus typ 2 (HSV-2) som orsakar könsherpes, vilket gör könsherpes till en av de vanligaste sexuellt överförbara infektionerna.

Infektionen går inte att bota, och trots omfattande forskning finns det idag inget vaccin. Könsherpes bidrar dessutom till spridningen av HIV. Utvecklingen av vaccin är därför högt prioriterat. Men att etablera immunitet i underlivet har visat sig vara komplicerat.

Doktoranden Josefine Persson har i sin avhandling vid Sahlgrenska akademin i försök på djur undersökt två möjligheter att etablera ett skydd mot könsherpes, antingen genom att ge vaccin som en injektion i huden eller droppvis via näsans slemhinna.

– Studierna visar att båda metoderna ger ett starkt skydd mot akut genital infektion, samt att vaccination via näsans slemhinna delvis kan ge skydd också mot latent infektion i nervsystemet. En skyddande effekt mot överföring av virus från slemhinna till nervsystem har stor betydelse, eftersom viruset lägger sig vilande i nervsystemet och kan orsaka återkommande besvär samt fortsätta smitta, säger Josefine Persson.

När ett vaccin endast baseras på delar av en bakterie eller ett virus måste en så kallad adjuvans inkluderas, som aktiverar immunsvaret och förbättrar upptaget av vaccinet. Josefine Persson har i sina studier testat två olika adjuvans, som i kombination med virusprotein visat sig skydda mot könsherpes när de testas på djur.

– Båda dessa adjuvans har tidigare testats i människa, och skulle därför kunna inkluderas i ett vaccin, säger hon.

Kvinnor smittas lättare av könsherpes än män. Avhandlingen utvärderar också försök där vaccinet appliceras lokalt för att studera vilka förändringar som sker i vaginans slemhinna. Informationen kan enligt Josefine Persson användas i fortsatta studier rörande vaginal immunitet.

– Förhoppningen är att resultaten i min avhandling kan driva på utvecklingen av ett vaccin mot könsherpes, säger hon.

Avhandlingen Immunization approaches and molecular signatures for mucosal immunity to primary and recurrent genital herpes försvarades vid en disputation den 11 juni.

Fakta
Fler än 500 miljoner individer i världen uppskattas vara smittade av herpes simplex virus typ 2 (HSV-2). Viruset infekterar slemhinnan i underlivet och lägger sig därefter vilande i nervsystemet. Infektionen kan yttra sig som smärtsamma blåsor och sår i underlivet och i sällsynta fall orsaka infektioner i hjärna och ryggmärg. Efter infektionen kan viruset reaktiveras och ge återkommande besvär. Infektionen kan också orsaka allvarlig sjukdom hos spädbarn om viruset överförs från mamman i samband med förlossning. Hos majoriteten smittar emellertid viruset utan symtom.

Kontaktinformation
Josefine Persson, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet 0737-148744 josefine.persson@microbio.gu.se. Handledare docent Ali M. Harandi, ali.harandi@microbio.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera