Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 maj 2015

Ben avgörande för hållfastheten vid implantat

Tandimplantatets funktion beror på dess förmåga att behålla direkt kontakt med benvävnad. Det framgår av en ny avhandling vid Malmö högskola där Anders Halldin undersökt hur man får implantatet att sitta bra de första veckorna.

Implantat är fundamentet som tandläkaren bygger en ny tand på. När ett implantat placeras i benvävnad reagerar benet på traumat och den främmande kroppen genom läkning och inkapsling av implantatet.

– Att det är ben och inte mjukvävnad i direkt anslutning till implantatet är en förutsättning för bra resultat, säger Anders Halldin, som lägger fram sin avhandling Biomechanical approach of analyzing implant stability and load bearing capability of a dental implant vid Malmö högskola den 28 maj.

Viktiga första veckor
För att läkningen och resultatet ska bli bra måste det sitta bra under hela läkningsprocessen. Anders Halldin har undersökt förutsättningarna för detta: hur gör man implantatet stabilt under de första veckorna? Stabiliteten är alltså avgörande för att ben ska bildas runt implantatet och därmed avgörande för hur starka krafter implantatet kan bära – det vill säga hur hårt man kan tugga. Men frågan är hur den biologiska responsen blir vid installation av implantat.

– Hur man preparerar hålet och designen av implantatet är viktigt för att få en bra stabilitet. Jag har också sett att måttligt tryck på benet från implantatet ger ett positivt tillskott till stabiliteten, utan att negativt påverka den biologiska responsen säger Anders Halldin.

Den optimala ytan
Anders Halldin har också tagit fram en teoretisk metod för att beräkna olika ytors teoretiska förmåga att bära last.

– För att utveckla den optimala ytan behövs mer forskning men den teoretiska modellen kan användas för att utvärdera och jämföra ytors lastbäringsförmåga innan djurförsök startas. Detta kan förhoppningsvis leda till färre djurförsök. Vad hoppas du att dina resultat ska leda till?

– Färre implantatförluster i det tidiga läkningsskedet, säger Anders Halldin.

Kontaktinformation
Anders Halldin, Odonotologiska fakulteten,Malmö högskola, 070 225 56 71, anders.halldin@mah.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera