Artikel från Högskolan Kristianstad

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 maj 2015

Tävling för att hylla öppenhet och jämställdhet

Det delas till höger och vänster på sociala medier, men det är få som tar sig tid och ork att ifrågasätta avsändare och budskap. För att öka människors källkritik arrangerar högskolan Kristianstad en tävling där alla deltagare tillsammans bygger en bokhylla med böcker viktiga för tolerans och öppenhet.

I litteraturen finns berättelser som hjälper oss att stå emot
främlingsfientlighet, ställa oss över rasism och genomskåda rädslan
bakom homofobi. Böcker som uppmuntrar oss att ta ställning. Högskolan Kristianstad vill hylla dessa böcker genom att placera dem i en virtuell bokhylla så att många fler upptäcker dem.

– Med tävlingen Hylla öppenhet vill vi öka förståelsen och toleransen mellan människor. Vi tror att mer läsande skapar bättre läsförståelse och källkritik. Vi hoppas detta bidrar till kunskap som leder till öppenhet där alla är välkomna, oavsett kulturell bakgrund, religion, kön och ursprung, säger Håkan Pihl, rektor vid Högskolan Kristianstad.

Alla Sveriges studenter kan delta i tävlingen.

Tävlingen Hylla öppenhet startar 4 maj och pågår till 1 juni. Tillsammans med Sveriges studenter vid högre utbildningar skapar vi en virtuell bokhylla som bygger på korta recensioner av böcker. Bokhyllan fylls på med fler böcker och recensioner tills den är full. Då ska vi tillsammans ha skapat ”Bokhyllan för öppenhet” och uppmanat att läsa böcker, ifrågasätta och förhoppningsvis vara mer öppna mot de medmänniskor vi möter i vardagen.

Alla har möjlighet att gilla recensionerna genom sociala medier. Av de fem mest gillade utser juryn en vinnare som får 10 000 kr för fortsatta studier.

– Högskolan bygger på demokratiska värderingar och allas lika värde, någonting vi värnar om och som vi vill sprida runt om i Sverige. Därifrån kommer idén till tävlingen, säger Håkan Pihl, som även sitter i juryn.

Mer information: www.hyllaoppenhet.se

Kontaktinformation
Charlotte Ekberg, kommunikationschef, charlotte.ekberg@hkr.se, 044-20 80 08.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera