Artikel från Linnéuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 maj 2015

Höga matpriser tillsammans med politisk instabilitet ger risk för kravaller

Självförsörjning av mat tycks inte påverka risken för uppkomsten av hungerkravaller. Istället är det internationella matpriser i samspel med politisk instabilitet som får betydelse.

Detta visar en studie av forskarna Bravo, Natalini och Wynne som publiceras i den kända tidskriften Sustainability.

– Det finns ett tydligt samband mellan höga matpriser i kombination med politisk instabilitet i ett land och risken för upplopp, säger Giangiacomo Bravo, professor i sociologi vid Linnéuniversitetet, tillsammans med Davide Natalini och Aled Wynne i en nyligen publicerad artikel i tidskriften Sustainability. I artikeln analyserar författarna sambandet mellan internationella matpriser, politisk instabilitet och risken för hungerkravaller.

Författarna bedömer ett antal index på politisk instabilitet för att se om de är bra indikatorer för sannolikheten att kravaller ska uppstå. De beräknar sannolikheten för att kravaller ska uppstå främst med hjälp av Världsbankens Worldwide Governance Indicators och när det gäller beräkningen av internationella matpriser använder de FAO Food Price Index.

En av slutsatserna är att självförsörjning av mat inte tycks påverka risken för uppkomsten av upplopp, men att internationella matpriser i samspel med politisk instabilitet i ett land spelar en roll.

Artikeln i sin helhet

Kontaktinformation
För ytterligare upplysningar kontakta Giangiacomo Bravo, giangiacomo.bravo@lnu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera