Artikel från RISE Research Institutes of Sweden

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

31 mars 2015

Laxrom hjälp mot munblåsor

Afte, smärtsamma blåsor i munnen, drabbar ungefär var femte person någon gång i livet. Nu ska ett EU-projekt utveckla ett medel mot afte som baseras på ämnen som upptäckts i laxrom.

Forskare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut arbetar tillsammans
med det norska företaget Regenics som har tagit fram och patenterat ett
extrakt från laxrom.

I obefruktade ägg från laxar finns bioaktiva ämnen, fetter och proteiner, som har förmåga att påskynda läkning av sår som exempelvis afte. Utmaningen för forskarna blir att formulera dessa ämnen till en gel som kan appliceras i munnen.

– Munslemhinnorna är en speciell miljö där saliven lätt sköljer bort främmande ämnen. Det vi måste lyckas med är att få medlet att sitta kvar så länge att det hinner få effekt, säger Helena Bysell, forskare och projektledare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Forskarna på SP arbetar tillsammans med det norska företaget Regenics som har tagit fram och patenterat ett extrakt från laxrom. Finansieringen till det tvååriga projektet kommer från Eurostars. Det är ett gemensamt program för EU-kommissionen och det europeiska samarbetsnätverket EUREKA. Programmet vänder sig främst till små och medelstora företag, SMF, med egen forskning och utveckling. I Sverige är VINNOVA med och finansierar projekt godkända av Eurostars.

Mer information finns också på: http://www.regenics.no/

Kontaktinformation
Helena Bysell, SP, tel 070-675 60 24, helena.bysell@sp.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera