Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 mars 2015

Innovationskontor har spritt vårdmetod inom äldreomsorgen

Södermanmodellen är en vårdmetod utvecklad av forskare som börjar få fäste i den svenska äldreomsorgen. Samtidigt visar den vägen för andra innovationer som annars skulle ha svårt att hitta ut på marknaden, och den vägen är licensbanken.se.

Södermanmodellen är utformad för att göra en person i behov av äldrevård mer delaktig i sin vård och kan leva det liv som han eller hon vill leva. Genom att planera och omfördela arbetsuppgifterna frigörs tid för personalen att umgås med och tillföra det lilla extra åt de boende på service- och vårdboenden. Det leder i sin tur till nöjdare boende och i sin tur nöjdare närstående.

Behagligare miljö för alla
Bergs kommun är den senaste i raden av kommuner som satsat på Södermanmodellen.

– Det finns många fördelar med den här modellen, säger Eva-Karin Åkerberg, enhetschef på vårdboendet Tallgläntan i Hackås. Först och främst är det bättre för våra gäster. De får bättre livskvalitet, mer delaktighet och inflytande och känner sig tryggare. Det innebär också mindre stress och en bättre arbetsmiljö för personalen, vilket resulterar i mindre sjukfrånvaro. Vi får en behagligare miljö att leva och arbeta i, helt enkelt.

Det här är ett nytt arbetssätt inom vården som har förändrat livet på ett antal vårdboenden i Sverige. Modellen är framtagen av Monica Söderman, adjunkt i omvårdnad vid Karlstads universitet och hennes syster Doris Söderman, medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, i Uddevalla kommun.

Södermanmodellen har tagit klivet ut på en bredare marknad tack vare möjligheten att licensiera forskningsresultat. Innovationskontoret Fyrklövern, ett samarbete mellan Mittuniversitetet, Karlstads universitet, Linnéuniversitetet och Örebro universitet, har skapat licensbanken.se, en plats där organisationer och företag hittar de senaste innovationerna från de universiteten.

– Utan stödet vi har fått skulle det här aldrig ha blivit vad det är idag, säger Doris Söderman. Det hade blivit en bok och ett antal föreläsningar, men vi hade aldrig kunnat sprida den här vårdmodellen på samma sätt. Vi vet idag att den fungerar, det är ett bra arbetssätt, men själva hade vi aldrig kunnat ta det så här långt.

Licensiering av innovationer
Licensbanken.se startades 2014 av Innovationskontoret Fyrklövern. Webbplatsen fungerar som en länk mellan akademin och samhället, och är ett stöd för forskare som inte vill starta och driva egna företag. Här presenteras licensierbara forskningsresultat från de fyra universiteten – nya innovationer som är redo att sättas i produktion eller implementeras.

Kontaktinformation
Sven Wadman, innovationsrådgivare, Mittuniversitetet, 070-292 38 84, e-post: sven.wadman@miun.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera