Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 mars 2015

Förbättrad metod för kläder som leder el

Smarta textilier som avläser och reagerar på omgivningen behöver ofta kunna leda el. Men hur praktiskt och bekvämt är det att bära plagg med elektrisk kabel i? Doktoranden Maria Åkerfeldt har hittat en vattenbaserad beläggning som gör att textil kan leda elektricitet på ett bra sätt.

– Det viktigaste med min forskning är att den med hjälp av giftfria och någorlunda miljövänliga metoder kan skapa smarta, övervakande textilier för olika områden i samhället, säger Maria Åkerfeldt. Jag tycker också det är viktigt att metoden har utvecklats för industriella metoder så att den kan gagna svensk textilindustri, som ju har överlevt tack vare en förmåga att anpassa och specialisera sig.

Framtida användningsområden för den ledande beläggningen är till exempel inom övervakning inom vården, där textilien kan användas i system som avläser hjärtrytm eller andra rörelser. Den kan också användas till skydds- eller sportkläder och eventuellt även på geotextilier, för att hantera geologiska förändringar.

Hittat variant som fungerar
Maria Åkerfeldts forskar om elektriskt ledande textila beläggningar och hon disputerade den 23 mars med sin avhandling ”Electrically conductive textile coatings with PEDOT:PSS

– Ett skäl till att min forskartjänst skulle handla om just beläggning är att det görs som ett slutberedningssteg och därför tillåter flexibilitet i tillverkningsprocessen. Nu har jag hittat en variant som fungerar. Jag har också justerat den för olika tillämpningar och försökt hitta vägar som ska göra det tillgängligt för industriproduktion.

Förutom att den ska ha en bra elektrisk ledningsförmåga är tanken att beläggningen också ska vara följsam och anpassa sig efter materialet.

– En grundtanke var ju att hitta metoder för att skapa textilier som kan leda el och ändå kännas ungefär som vanliga textilier.

Så är det med beläggningen med PEDOT:PSS. Beroende på tjocklek känns den knappt alls, eller ungefär som en gummiartad beläggning på textilien. Beläggningen kan göras på ena sidan av textilien, och när det handlar om plagg placeras det på den sida som inte är mot huden.

FAKTA
Avhandlingen Electrically conductive textile coatings with PEDOT:PSS, av doktoranden Maria Åkerfeldt, Högskolan i Borås, Textilhögskolan
Handledare: Pernilla Walkenström, adjungerad professor vid Högskolan i Borås.
Maria Åkerfeldt disputerade den 23 mars på Textilhögskolan.

Läs mer om Smart Textiles

Text: Lena M Fredriksson

Kontaktinformation
Maria Åkerfeldt, Högskolan i Borås. Mobil: 0730-91 36 82, e-post: j.maria.akerfeldt@gmail.com

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera