Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 mars 2015

Håll koll på våren!

Nu vill Svenska Botaniska Föreningen tillsammans med forskare ta reda på hur snabbt våren utvecklas över landet. Allmänheten uppmanas att gå ut under Valborgshelgen (30 april–1 maj) och kolla upp en handfull vårtecken och sedan rapportera in dem till Vårkollen.

Vårens ankomst är mycket mer än varmare och ljusare dagar: drillande
lärkor, surrande bin, vitsippsbackar och lövsprickningens grönska. I år har våren startat tidigt. Hasseln har börjat blomma mer än en månad före vad som var normalt för 100 år sedan och just nu tätnar det bland tussilago och blåsippor i södra Sverige. En tidig vår betyder i regel också en lång, utdragen vår. Många vårtecken finns kvar att längta till innan lövsprickningen och därmed våren är fullbordad.

För 100 år sedan brukade vitsipporna börja blomma i Uppsala vid Valborg. Med hjälp av Vårkollen vill SBF och forskarna mäta hur vårens ankomst förändrats. Förutom blommande vitsippor vill de få in rapporter om björkarnas lövsprickning och blomning för hägg, sälg, och tussilago från hela landet.

– Vi vill stimulera intresset för att spana efter vårtecken och uppmuntra de som rapporterar in sina vårtecken att de också bidrar till vetenskaplig kunskap, säger Stefan Grundström, ordförande i Svenska Botaniska Föreningen.

Klimatförändringen har tydligt påverkat både vårens ankomst och växtsäsongen som helhet. Genom att dokumentera när vårtecknen kommer år från år kan forskning och miljöövervakning se hur olika arter och olika delar av landet påverkas.

– Eftersom samma sak gjordes i landet för 100 år sedan kan vi jämföra de uppgifter vi får in via Vårkollen med hur det såg ut då, säger Kjell Bolmgren från SLU som är samordnare för Svenska fenologinätverket.

FAKTA
Vårkollen kommer att ta emot vårtecken-observationer på www.vårkollen.se.

www.naturenskalender.se
www.svenskbotanik.se

Kontaktinformation
Om Vårkollen och Svenska fenologinätverket: Kjell Bolmgren, samordnare för Svenska fenologinätverket, Sveriges lantbruksuniversitet 0730-67 03 65, kjell.bolmgren@slu.se. Om Svenska Botaniska Föreningen: Stefan Grundström, 070-420 02 11, ordforande@svenskbotanik.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera