Artikel från Karlstads universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 februari 2015

Dejting med komplikationer- att vilja eller inte vilja vara singel

Februari månad hör till den tid på året då tillströmningen är som störst till dejtingsajter, singelföreningar, singelkryssningar och andra organiserade dejtingsätt. Men anledningen till att söka sig till olika singelaktiviteter varierar.

Andreas Henriksson, forskare i sociologi vid Karlstads universitet, har undersökt singelaktiviteterna närmare. Nätdejting är idag ett väletablerat sätt att träffa en ny partner. Men det finns fler sätt att träffa nya människor. I sin avhandling undersöker Andreas Henriksson singelaktiviteter som konferenser, kryssningar, nätdejting och singelföreningar. Vilka motiv har människor för att delta? Hur ser de på begreppet singel och vilka regler gäller på de olika arenorna?

– Arrangörerna bakom de olika aktiviteterna och mötesplatserna har ofta ett uttalat syfte: ”Här träffar du din livspartner”. Men för medlemmarna handlar det minst lika ofta om att leva ett aktivt socialt liv, träffa nya människor och hitta en gemenskap som ersätter en familj i traditionell mening. Det är inte alls säkert att man vill ge upp sitt singelliv.

Även om naturligtvis många går med för att hitta sin livskamrat, händer det ofta att deltagarna vill fortsätta att vara medlemmar även sedan de hittat en partner. Det kan finnas en stark gemenskap i föreningen som man inte vill släppa. Det kan även handla om att man vill behålla sin identitet som singel.

Att vara singel – vad är det?
Andreas Henriksson menar att begreppet singel är ganska oklart. Vad är det egentligen att ha en relation och när slutar man att vara singel? Denna oklarhet visar sig också i hur olika singelaktiviteter bestämmer vilka som får delta.

– De olika singelaktiviteterna ställer olika krav för deltagande. Några är öppna för människor som ingår i relationer, så länge som de bor på egen hand – andra har en snävare definition av singelskapet, säger han.

Innehållet i singelaktiviteterna varierar också. Kryssningar, till exempel, har ett tydligt fokus på parrelationer. Sådana aktiviteter syftar till att sätta de vardagliga reglerna ur spel, så att vi tillåter oss andra saker. Deltagarna förhandlar ibland om hur långt avstegen från de vanliga reglerna ska gå. Är det okej att dricka mycket, ha sex och sedan gå vidare eller ska det också påverka vardagslivet efter resan? Andra aktiviteter är mer vardagsnära och handlar ofta om vänskap.

Det som är nytt idag, inte minst i Sverige, är alla nya sätt att träffas på. Förutom viss forskning om nätdejting är området inte särskilt uppmärksammat inom forskningen.

– Det finns inom sociologin ett stort intresse för intimitet, val av partner och även teknologins möjligheter som ett nytt och spännande område. Men singelaktiviteter ur ett bredare perspektiv är lite mer komplicerat än ett matchningsverktyg på nätet. Att vara singel innebär idag att jobba med sitt kontaktnät, olika relationer och sin egen självbild, menar Andreas Henriksson.

Läs avhandlingen ”Organising Intimacy – Exploring heterosexual singledoms at Swedish singles actvitities”.


Kontaktinformation
Andreas Henriksson,forskare i sociologi vid Karlstads universitet, tfn: 054-700 23 88 eller 073- 647 10 92,e-post: andreas.henriksson@kau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera