Artikel från Linnéuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 december 2014

Internationell forskningsenkät kring The Hobbit

I samband med biopremiären för den sista filmen i Peter Jacksons Hobbit-trilogi lanseras nu det mest ambitiösa projektet någonsin inom filmpubliksforskning. Forskare i 46 länder har tillsammans utvecklat en enkät som ska undersöka vad fantasy betyder för biobesökare runtom i världen. Enkäten finns tillgänglig på mer än 30 språk.

Ingrid Stigsdotter, lektor i filmvetenskap vid Linnéuniversitetet, är koordinator för projektets svenska del, och kommer att analysera resultaten av den svenska enkäten tillsammans med forskare från Uppsala universitet, Högskolan Dalarna och Lunds universitet.

Vem gillar filmerna, och vem är kritisk? Hur ser Tolkienfans och andra publikgrupper på överföringen av Bilbos resa från bok till 3D-film(er)? Vad tycker publiken om Martin Freemans insats som Bilbo? Hur vanligt är det att delta i nätbaserade aktiviteter kring filmerna, och hur påverkar det synen på trilogin? Hur tas filmerna emot i så vitt skilda länder som Australien, Sydafrika, Japan, Indien och Finland? Kan reaktioner till Hobbit-filmerna ge upphov till eller vara en del av en gemenskap? Detta är bara några av de frågor som projektet hoppas kunna besvara, och som kan knytas till större frågor om fantasygenrens roll i vår tids kultur.

– För tio år sedan gjorde några av forskarna bakom det här projektet en liknande men mindre omfattande studie av publiken för Sagan om ringen-filmerna, berättar Ingrid Stigsdotter. Den gången samlades 25 000 svar in, men då deltog inga svenska forskare. Nu hoppas vi, i den svenska projektgruppen, på ett stort intresse för enkäten i Sverige och runtom i världen.

Enkäten finns på www.worldhobbitproject.org.

FAKTA
Projektet är helt oberoende från New Line Cinema och Peter Jackson.


Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera