Artikel från Södertörns högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 december 2014

Offentlig förvaltning administrerar ihjäl sig – stjäl tid från undervisning och vård

Läkare och lärare lägger halva sin arbetstid på administration, och de är långt ifrån ensamma. Offentlig förvaltning håller på att administrera ihjäl sig. Det hävdar forskare från Södertörns högskola och Uppsala universitet, aktuella med boken “Administrationssamhället”.

Svensk offentlig förvaltning håller på att administrera ihjäl sig. IT-system gör inte saken bättre, snarare tvärtom.

– Administrationen stjäl tid från de riktiga arbetsuppgifterna, som att operera eller undervisa. Förut fanns administratörer. Nu har deras arbete lagts ut på varje anställd. Det har lett till att administrationen utförs på ett sämre sätt och samtidigt kostar mer.

Det säger Anders Ivarsson Westerberg, lektor och docent vid institutionen för samhällsvetenskaper och föreståndare för förvaltningsakademin på Södertörns högskola. Han är tillsammans med Anders Forssell, lektor vid företagsekonomiska institutionen på Uppsala universitet, aktuell med boken ”Administrationssamhället”.

Ett exempel på det nya administrationssamhället är att läkarna har tagit över uppgifter som förut utfördes av läkarsekreterare. Samtidigt har sekreteraryrket försvunnit.

– Forskning visar att många yrkeskategorier ägnar ungefär lika mycket tid åt administration som åt kärnverksamheten. Administrationen amatöriseras och blir samtidigt osynlig i statistiken, förklarar Anders Ivarsson Westerberg.

Ett annat exempel på det administrativa resursslöseriet står de interna köp- och säljsystemen för, där avdelningar inom samma organisation fakturerar varandra. I en kommun där detta undersöktes visade sig varje internfaktura kosta 466 kronor att hantera, vilket inte sällan var mer än beloppet som fakturan var på. En ren förlust, alltså.

– Alla dessa administrativa pålagor gör inte att organisationer fungerar bättre, blir mer öppna eller effektiva. Tvärtom är det rent resursslöseri, säger Anders Ivarsson Westerberg. Tyvärr verkar ingen förändring vara i sikte. Det finns en stark idé om styrning och organisering som gör att administrationen ökar. Det finns också en tro på att IT gör arbetet mer effektivt, men forskningen säger att det kan vara precis tvärtom.

Lyssna på Södertörns högskolas podd #kunskapsresan med Anders Ivarsson Westerberg.

Boken ”Administrationssamhället” ges ut av Studentlitteratur.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera