Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 oktober 2014

Svårt sjuk ebolapatient räddad av konventionell intensivvård

Även svår ebolasjukdom kan behandlas framgångsrikt med vanlig intensivvård, visar en fallstudie av forskare från Tyskland och Karolinska Institutet.

Studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM), innehåller detaljerade kliniska data som bidrar till ökad kunskap om hur ebola kan behandlas med befintliga behandlingsstrategier.

Den 36-årige patienten fick virussjukdomen ebola i Sierra Leone, där han arbetade som epidemiolog för WHO. Han flögs till en isoleringsenhet vid University Medical Center Hamburg-Eppendorf (UKE) i Tyskland. Under sjukdomstiden fick patienten flera komplikationer, bland annat blodförgiftning (sepsis), problem med magtarmkanalen, svåra andningssvårigheter och hjärnpåverkan med förändrad mental status och hallucinationer. En infektion ledde till svår sjukdom när virusmängden redan börjat sjunka, vilket tyder på att efterföljande bakterieinfektioner och blodförgiftning kan vara en viktig dödsorsak i det pågående ebolautbrottet i Afrika.

– Det här fallet är ett väldokumenterat exempel på "konventionell" intensivvårdsbehandling, koordinerad av Marylyn Addo och Stefan Schmiedel och deras grupper, som räddade patienten. Såvitt jag vet är det här det bäst dokumenterade fallet med mycket kliniska data och detaljer om behandling av en patient som drabbats av ebola under det nya utbrottet, säger Thomas Renné vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska Institutet, även verksam vid Institute for Clinical Chemistry and Laboratory Medicine vid UKE, vars forskargrupp deltog i arbetet med laboratoriediagnostiken.

Studien beskriver hur mängden viruspartiklar och virus-RNA i blod, saliv, urin och andra kroppsvätskor förändrades över tid. Fallstudien visar också hur en stor uppsättning kliniska värden utvecklades för varje dag. Patienten behandlades med rutinintensivvård, så som rehydrering för att häva uttorkningen, antibiotika och andningshjälp. Till slut återhämtade sig patienten och kunde lämna sjukhuset fullt frisk. Forskarna drar slutsatsen att svår ebolasjukdom kan behandlas framgångsrikt med vanlig intensivvård även utan nya ebolaspecifika behandlingar.

Den nuvarande ebolaepidemin är den största hittills och har lett till ett kritiskt läge för sjukvården i den drabbade regionen. Situationen har förvärrats av att sjukvårdspersonal insjuknar i stor utsträckning. Flera internationella sjukvårdsarbetare har evakuerats till specialiserade inrättningar i Europa och USA.

– Den här kostsamma och arbetsintensiva vården krävs för att säkerställa bästa möjliga behandling för dem som smittas medan de bekämpar sjukdomen, säger Thomas Renné.

FAKTA
Publikation: “A Case of Severe Ebola Virus Infection Complicated by Gram-Negative Septicemia”, Benno Kreuels, Dominic Wichmann, Petra Emmerich, Jonas Schmidt-Chanasit, Geraldine de Heer, Stefan Kluge, Abdourahmane Sow, Thomas Renné, Stephan Gunther, Ansgar W. Lohse, Marylyn M. Addo, and Stefan Schmiedel, NEJM, online 22 October 2014, doi: 10.1056/NEJMbr1411677.

Länk till New England Journal of Medicine

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera