Artikel från Högskolan i Halmstad

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

17 oktober 2014

Forskningsmedel till projekt om ”bevakningsteknologier”

Ett forskningsprojekt vid Högskolan i Halmstad om människors upplevelser av hur kroppen påverkas av ”bevakningsteknologier” startar 2015.

Finansiering av projektet sker av Riksbankens Jubileumsfond med 5,7 miljoner kronor. Projektet heter ”Känna, forma, dela: att mäta och föreställa kroppen i
en medialiserad värld”, och startar i januari 2015. Projektet löper över tre år och inleds i januari 2015, med fokus på att utveckla ny kunskap om hur människors upplevelser av sin kropp förändras när de använder olika appar för att mäta och dokumentera kroppsfunktioner i vardagslivet, till exempel Apple watch.

– Ett projekt som detta ligger väldigt rätt i tiden. Det senaste året har det skett en explosionsartad utveckling inom det här området som vi med ett dramatiskt begrepp skulle kunna kalla ”bevakningsteknologier”. Vi förväntas kunna mäta och bevaka snart sagt alla delar av våra kroppar och liv, säger Martin Berg, forskningsledare vid Centrum för samhällsanalys vid Högskolan i Halmstad.

– Det är stort för både vår forskargrupp och för Högskolan i Halmstad. Dels är det en tydlig bekräftelse på kvaliteten i vårt arbete, då det bara var sju procent av alla ansökningar som tilldelades medel. Dels är det viktigt att sådana här medel faktiskt kan erhållas från forskare även vid ett mindre lärosäte, säger projektledare Vaike Fors, universitetslektor i pedagogik vid Högskolan i Halmstad.

Läs mer om projektet på Högskolan i Halmstad.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera