Artikel från VTI

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 september 2014

Hitta bästa resvägen på vägen

Ett nystartat projekt på VTI ska analysera nyttan för resenärer med nya bärbara kommunikationslösningar, som exempelvis smarta klockor. Målet är att ta fram ett navigationssystem anpassat för kollektivtrafiken.

Framtidens kommunikationslösningar är redan här i liten bärbar paketering som exempelvis armband eller glasögon. Lättburna och snabba med att leverera aktuell information kan de vara till nytta för resenärer i kollektivtrafiken. Problemet är att de enbart ger information om ett färdmedel i taget, men också att annan viktig informationen saknas.

– Utgångspunkten är olika bärbara informations -och kommunikationslösningar som finns idag eller är nära att lanseras, som till exempel Google Glass eller smartwatch, säger Sonja Forward, forskare på VTI.

En smartwatch kan koppla upp sig mot internet, använda GPS:en och byta information med olika appar. Du kan stå på en fullsatt buss och kolla vilket alternativ som just för tillfället är den snabbaste resvägen, utan att behöva gräva efter mobilen i väskan. Nästa steg är att ta fram lösningar riktade mot kollektivtrafik.

– Målet är att ta fram ett navigationssystem anpassat för kollektivtrafiken. Ett system som tar hänsyn till hela resan, är lika lätt att hantera som bilens navigationssystem och även stödjer köp av biljett eller vägleder till rätt plattform, säger Sonja Forward.

Med hjälp av intervjuer, fokusgrupper och samarbeten med experter ska forskarna identifiera olika användargrupper och deras informationsbehov. Grupperna kommer att baseras på faktorer som exempelvis ålder, kön och särskilda behov. Därefter kommer man i samarbete med andra intressenter, bland annat kollektivtrafikbolag, att utveckla ett navigationssystem för att underlätta för resande i kollektivtrafik. Vilket i sin tur kan få fler att välja att oftare resa kollektivt.

Projektet, kallat Guide2Wear, är en del av ett större EU-projekt och kommer att redovisas tidigast i september 2016

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera