Artikel från Södertörns högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 juli 2014

Utforskning av det svenska krigsfartyget Mars

Svenska forskaren Johan Rönnby har tilldelats finansiering av National Geographic Society för hans utforskning av skeppsvraket Mars (även kändsom ”Mars – Makalös”), det svenska krigsfartyget som sänktes i Östersjön 1564. Rönnbys projekt, “The Maritime Battlefield of Mars (1564),” är det 100:e projektet att få finansiering från National Geographics Global Exploration Fund.

Johan Rönnby är professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola, ansvarig för Maritime Archaeological Research Institute (MARIS) och professionell dykare. Han utforskar det väl bevarade vraket och dess närmiljö på Östersjöns botten där Kung Erik den XIV:s spektakulära 2000 ton tunga flaggskepp Mars sjönk. År 1564 gick Mars under vid ett brutalt och blodigt slag med den danska och tyska flottan från Lübeck.

Den svenska dykargruppen ledd av bröderna Richard och Ingemar Lundgren från företaget Ocean Discovery, lokaliserade Mars år 2011. Vraket hittades på 75 meters djup på Östersjöns botten, 12 nautiska mil sydöst om Öland. Mars var ett av sin tids största fartyg på Östersjön med sina 130 kanoner och en besättning på 600 man.

– Jag och teamet är stolt över att ha fått finansiering från National Geographic säger Professor Johan Rönnby. National Geographics stöd möjliggör utvidgning av forskningsområdet runt Mars vraket och kan bidra till vår kunskap om det historiska slaget och kan leda till nya spännande upptäckter.

Enligt Rönnby har Östersjöns kalla, bräckta vatten bidragit till att Mars är så väl bevarat. Rönnby planerar att utforska vraket och dess närmiljö som kan belysa havets och flottans historia och krigsskeppets betydelse. Fältarbetet börjar i juni 2015.

– Vi är mycket glada att vi kan stödja detta projekt speciellt då Mars har haftenhistorisk betydelse för Sverige, säger Joakim Mörnefält, vd för National Geographics vetenskapliga forskningsprogram i Europa. Detta projekt är ett exempel på vårt engagemang att främja lokala forskare och hjälpa dem dela sina spännande projekt med resten av världen.

FAKTA
Rönnby har också fått stöd från National Geographic Society/Waitts Grant Program för att skanna av hela Mars vraket nu i sommar. Med hjälp av skanningen kan teamet återskapa en virtuell bild av Mars och de ska använda sig av en ny 3D teknologi för undervattensfotografi.

National Geographics Global Exploration Fund, Northern Europe, får stöd från Svenska Postkodlotteriet. Programmet administreras av National Geographics kontor i Stockholm och finansierar och stödjer fältbaserad forskning, miljövårdsprojekt och expeditioner ledda av personer bosatta i Belgien, Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Island, Lettland, Litauen, Poland, Norge, Sverige, Nederländerna, England och Irland. För mer information: http://www.nationalgeographic.org/Europe.

Projektet är ett samarbete mellan Södertörns högskola, Försvarshögskolan, Ocean Discovery, Marin Mätteknik AB, Deep Sea Productions och Västerviks Museum.

Om National Geographic Society
National Geographic Society är en av världens största ideella organisationer som arbetar för att främja vetenskap och undervisning. Organisationen strävar efter att fullfölja sin globala agenda genom att ge stöd åt forskning, upptäckter, undervisning samt djur- och naturvård. Sedan 1888 har organisationen gett stöd åt 11 000 projekt. Genom dessa aktiviteter och mediaplatformer når organisationen varje månad ut till mer än 500 miljoner människor runt om i världen med syftet att ge ”inspiration till att ta vara på världen”.

För mer information, besök http://www.nationalgeographic.org/Europe.

Läs mer om Mars i en nyhetsartikel (på engelska) från National Geographic:
http://news.nationalgeographic.com/news/2014/07/140707-mars-shipwreck-warship-baltic-sea-archaeology-science/

Titta på en video om Mars inklusiv en intervju med Johan Rönnby (på engelska):
http://video.nationalgeographic.com/video/news/140707-mars-shipwreck-vin

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera