Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

23 juni 2014

Tröjan som kan ersätta sjukhusbesök

Ett nytt linne med textila sensorer hoppas kunna mäta patienters andning i hemmet.

Ett vanligt linne med integrerade sensorer kan i framtiden mäta andningen och på så sätt minska antalet sjukhusbesök. Li Guo, doktorand vid Textilhögskolan och Smart Textiles, är nära lösningen.

– Vi är inte där än, men jag är på god väg, säger Li Guo som inom ramen för avhandlingen “Textile-Based Sensors and Smart Clothing System for Respiratory Monitoring” tagit fram ett klädesplagg som kan känna av hur mage och bröstkorg expanderar när man andas.

Andningssvårigheter är vanligare än vad man tror och för personer med exempelvis sömnapné eller stressrelaterade problem kan Li Guos uppfinning bli till stor hjälp. I stället för tidskrävande sjukhusbesök kan patienten mäta sin andning i hemmet – genom att ta på sig ett linne.

– Det ligger komplicerad forskning bakom men metoden är enkel att använda. Det töjbara materialet formar sig efter kroppen och sänder signaler till en elektronisk enhet som i sin tur gör det möjligt för vårdpersonal att ställa diagnoser och sätta in behandling.

Prototyper har tagits fram och testas med positiva resultat. 

Vad är nästa steg?

– Nu ansöker jag om medel för att kunna fortsätta med min forskning. Målet är att en signal ska skickas direkt till sjukhuset om andningsproblem uppstår och därigenom rädda liv. 

Text: Rebecca Lindholm

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera