Artikel från Blekinge Tekniska Högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 juni 2014

Kognitiva radionätverk underlättar telekomutvecklingen

Bristen på radiospektrum utgör idag ett hinder för utvecklingen inom telekommunikation. Ofta beror bristen på att radiospektrumet inte används fullt ut. Nu visar forskning vid BTH, Blekinge Tekniska Högskola, att problemet kan lösas med hjälp av kognitiva radionätverk.

Kognitiva radionätverk är en teknisk lösning där man öppnar radiospektrumet även till icke betalande abonnenter, under förutsättningen att betalande abonnenter inte störs i sina pågående samtal.

Det finns en mängd olika tekniska frågor som måste lösas innan detta koncept kan accepteras och användas på marknaden. En av de viktigaste frågorna handlar om att lösa problemet med den konkurrens som kan uppstå mellan olika icke betalande kunder som vill ha tillgång till resurserna i radionätverken. Det är viktigt att man löser detta problem eftersom det annars går ut över de betalande abonnenterna som störs i sina samtal.

Det är dessa frågor som Yong Yao har fokuserat på i sin doktorsavhandling inom ämnet telekommunikationssystem. Resultaten i avhandlingen kan användas i framtida radioteknologier som till exempel Long Term Evolution-Advanced (LTE-A), 5G och Device-to-Device (D2D). De avancerade lösningarna kan användas av både forskare och industri för olika ändamål, till exempel för utveckling, simulering och för prestandaanalys.

FAKTA
Disputationen är öppen för allmänheten. Dag: Torsdagen den 5 juni. Tid: Kl 10:15. Plats: Sal J 1630, hus J, BTH, Campus Gräsvik, Karlskrona.Vänligen observera att det inte går att komma in i salen efter att disputationen startat.


Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera