Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 maj 2014

Högaktuell bok: Energifrågan central för krisen i Ukraina

Energifrågan och specifikt gashandeln har påverkat konflikten och utvecklingen i Ukraina och Ryssland mer än vad som är allmänt känt. Detta enligt forskaren Stefan Hedlund vid Centrum för Rysslandsstudier, Uppsala universitet, som i dagarna kommit ut med en bok som går rakt in i kärnan av detta högaktuella ämne.

– Det är mycket få som förstår hur central energifrågan varit för händelseutvecklingen, säger Stefan Hedlund, professor vid Centrum för Rysslandsstudier, Uppsala universitet.

Ända sedan Sovjetunionens kollaps har energifrågan varit en känslig och ständigt högaktuell fråga i relationerna mellan Ryssland och Ukraina. Det som ofta kallats ”rysk” gas som säljs till kunder i Europa har i själva verket varit gas från Centralasien, framför allt Turkmenistan, som transporteras via Ryssland och Ukraina.

Denna handel med gas har känntecknats av allvarlig korruption som har inverkat mycket negativt på Ukrainas statsbildning. Konflikter mellan Moskva och Kiev angående prissättningen av den gas som ska passera Ukraina från Ryssland har ibland lett till avbrott i leveranserna. Två gånger – 2006 och 2009 – har detta även drabbat kunder inom EU. När krisen i Ukraina nu eskalerar ökar hotet för ett nytt ”gaskrig”. Kiev har en stor skuld, motsvarande cirka 3.5 miljarder dollar, till det ryska storföretaget Gazprom, som man inte klarar att betala. Om företaget stänger gasflödet till Ukraina kommer det att drabba flera EU-stater.

– Rysslands energiminister har nyligen meddelat Ukraina att skulden måste betalas före den 16 maj, därefter måste de betala förskott för att få någon gas. Ukraina kommer inte att kunna betala den skulden. IMF lånar bara ut pengar om sönderfallet av landet inte fortsätter. Det ser definitivt inte ljust ut för Ukraina, och därmed inte heller för relationerna mellan Ryssland och väst, säger Stefan Hedlund.

Boktitel: Putin´s Energy Agenda

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera