Artikel från Mälardalens universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 maj 2014

Det virtuella tangentbordet kan snart bli verklighet

Idag är vi ständigt uppkopplade och integrerar med en virtuell tillvaro. Wii och andra tv-spelsmoduler gör det möjligt att spela med hela kroppen och snart öppnar Google Glasses och liknande produkter en helt ny värld. Inom kort finns även det virtuella tangentbordet på marknaden, som skapats av forskare på MDH. En avancerad teknisk produkt för den moderna människan som kommer förändra möjligheterna att arbeta och utnyttja den moderna tekniken.

– Det virtuella är framtiden. Det gör det möjligt att överallt kunna vara tillgänglig även utan mobil, surfplatta eller dator. Vi har idéerna och tekniken och nu vill vi utveckla prototyper. Till det behöver vi mer finansiering, vilket ofta är utmaningen inom forskning, säger Lars Asplund, professor emeritus i robotik vid MDH, som också presenterar projektet på youtube.

Underliggande forskningsprojekt har pågått under 2005 till 2013 som seende för robotar, men den tekniken visar sig vara lösningen för det tillbehör som Google Glasses kommer att behöva. Tangentbordet består av två armband som placeras runt handlovarna eller över händerna. Genom sensorer känner det av fingertopparnas position, underlaget och användarens rörelser och kan på så sätt avgöra vilken tangent som berörs, vilket användaren kan se i exempelvis sina Google Glasses. De två enheterna kommer även att fungera som en mus och framförallt som en gestinmatningsenhet.

– Dagens tangentbord ser nästan likadana ut och fungerar ungefär på samma sätt som 1800-talets skrivmaskiner. Vårt virtuellta tangentbord möjliggör en helt ny typ av interaktion och erbjuder relativa positioner som exempelvis kan minska risken för belastningsskador, säger Lars Asplund.

Det finns många användningsområden för den nya innovationen, både för företag och för privatpersoner såsom vid trånga utrymmen, vid journalistens intervju så att inte dataskärmen utgör en barriär och för privatpersoner som vill slippa ergonomiska problem som annars är vanligt förekommande med ett fysiskt tangentbord och mus.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera