Artikel från Jönköping University

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 april 2014

Shopping på nya sätt med smartphones

Sedan svenska konsumenter skaffade sig smarta mobiltelefoner har sättet vi shoppar på förändrats. Media Management and Transformation Centre vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping har beviljats 1 992 000 kronor i forskningsmedel. Forskarna ska studera hur vårt shoppingbeteende förändras av smartphones – och hur handlarna kan använda sig av detta beteende.

Instagrambilder på din kompis i två olika tröjor från ett provrum. Musik i dina öron medan du handlar. En app för din inköpslista. Sedan merparten av svenska konsumenter skaffade sig smarta mobiltelefoner har sättet vi shoppar på förändrats. Om detta är Mart Ots, medieforskare vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, övertygad.

– Förr pratade man mycket om e-handel, att den skulle slå ut den fysiska butiken. Men så kommer det inte att bli. Vi ser att människor gillar att handla. Man vill kunna klämma på grejer, och det finns en social dimension, säger Mart som nu tillsammans med kollegorna Benjamin Hartmann och Hamid Jafari ska djupdyka i ämnet.

Media Management and Transformation Centre, där Mart är föreståndare, har beviljats 1 992 000 kronor i forskningsmedel av Handelns utvecklingsråd. Mart och hans kollegor ska studera hur vårt shoppingbeteende förändras av smartphones – och hur handlarna kan använda sig av detta beteende för att göra upplevelsen i den fysiska butiken till något speciellt. Istället för att e-handeln tar över världen går vi till mötes en framtid där man utökar den fysiska upplevelsen med en digital dimension.

Redan idag har många affärskedjor appar till smartphones. Men vad bör apparna innehålla?

Rabatterbjudanden som plingar till i telefonen när platstjänsten känner av att du klivit in i butiken? Navigeringshjälp för att du lättare ska hitta dina varor? Specialanpassat soundtrack som får dig att känna dig som om du handlar på film?  Möjligheterna är oändliga. Hur ska handeln veta vad den bör satsa på? Och hur snabbt tar konsumenterna egentligen till sig nya appar?

– Förändringen från vanliga mobiler till smartphones har gått jättefort och handeln själva inser ju också att de måste vara beredda på en förändring.  Framtiden ligger inte i tryckta annonser.

Projektet inleds i september och kommer att pågå i två år. Genom enkäter, djupintervjuer, observationer av konsumenters beteende och studier av beteendets effekter på försäljningen ska forskarna komma fram till hur konsumenterna ser på sina shoppingupplevelser. Där ligger nyckeln till hur handeln kan utvecklas för att möta framtiden.

– Telefonen har ringt här sen jag fick besked om pengarna. Det märks att branschen är intresserad, säger Mart. Inom handeln funderar man mycket på det här just nu.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera