Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 april 2014

Mäter akustik vid Ice Music

Akustikforskare vid Luleå tekniska universitet inleder samarbete med Ice Music Swedish Lapland och genomför mätningar i dess iskonserthall med målet att optimera upplevelsen för publik och artister.

Luleå tekniska universitet inleder samarbete med Ice Music, Swedish Lapland och genomför som ett första steg akustiska mätningar med startpistolskott i iskonserthallen på Gültzauudden. Avsikten är att ta reda på hur ljud kan hanteras i ett rum av is för att på så vis optimera den musikaliska upplevelsen för såväl publik som artister.

– Målet med mätningarna är att ta reda på de akustiska egenskaperna som snön och isen har i byggnaden för att kunna optimera akustiken, säger Roger Johnsson forskare vid Luleå tekniska universitet.

Fluffig snö absorberar ljud väldigt bra men i en konsertlokal vill man ha hårda ytor för att ge klang åt musiken. Beroende på vad en lokal ska användas till så finns det en optimal efterklangstid. En föreläsningssal behöver en kort efterklangstid medan en lokal för akustisk musik kräver betydligt längre efterklangstid för att musiken ska komma till sin fulla rätt. Mätningar av de akustiska egenskaperna vid Ice Music’s iskonserthall genomförs av forskare och studenter vid Luleå tekniska universitet som med hjälp av startpistolskott mäter akustiken. Det sker vid två olika tillfällen, varav det första ägde rum på fredagen. Avsikten är att undersöka effekten av att tak och väggar är fullt isbelagda och delvis porösa på grund av den värme som konsertbesökarna alstrar.

Tim Linhart VD för IceMusic i Luleå började med musik för 15 år sen utan att ha någon musikalisk bakgrund. Nu har han satt samman 14 orkestrar, byggt alla instrument och arrangerat 100-tals konserter och är villig att lära sig ännu mer genom samarbetet med universitetets akustikforskare.

– Ja det är jätteintressant att lära sig hur ljudvågor fungerar i den här miljön. För min del är det intressant att få information som inte är den vi själva har upplevt med våra öron, säger han.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera