Artikel från Mälardalens universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

2 april 2014

Mellanchefernas roll central vid offshoring

För att arbeta med global produktutveckling på ett framgångsrikt och långsiktigt hållbart sätt behöver företag anpassa sig till komplexiteten gällande offshoring. För att lyckas är mellanchefernas roll central och engagemang krävs från medarbetare på alla nivåer.

– Mycket av forskningen centrerar kring toppchefernas beslutsfattande, men jag vill visa att mellancheferna och medarbetarna är nyckelroller för att detta ska fungera. I denna typ av företag finns det även många tekniska experter som har stor påverkan på hur arbetet fördelas globalt, säger Petra Edoff vid Mälardalens högskola.

Petra Edoffs doktorsavhandling ”Managing offshoring of complex products, Strategy and organizational capabilities" belyser olika kulturella krockar som kan uppstå vid offshoring såsom kunskapsöverföring, strategi och de rutiner som företag skapar för att hantera flytt av verksamhet till andra länder.

– Jag har tittat på två större företag i regionen som har skickat mycket ansvar till egna center och/eller leverantörer i Indien och Kina. Tack vare dessa fallstudier kan andra som tar del av avhandlingen få en bättre inblick i vad som krävs för att lyckas med offshoring, vilka typer av förmågor och rutiner som man behöver utveckla för att det ska löna sig att skicka verksamhet utomlands. Det är viktigt att företagen inte bara följer trenden eller fattar beslut baserat på ingenjörernas timkostnad i olika länder – annars finns det risk att det blir ett kostsamt beslut, säger Petra Edoff.

Petra Edoff kommer ursprungligen från Norrtälje och flyttade till Eskilstuna 2004 då hon började studera på innovationsprogrammet med inriktning på psykologi på MDH. Efter att hon genomfört sitt examensarbete för Ericsson där hon studerade hur företaget samarbetar med sina leverantörer i Indien och hur de arbetar med produktutveckling bestämde hon sig för att fortsätta studera på forskarnivå. På fredag 4 april försvarar hon sin licentiatavhandling på Mälardalens högskola i Västerås och därefter väntar spännande utmaningar.

– Jag kommer att fortsätta arbeta med både MDH och SICS i Västerås med nya spännande projekt. Nu närmast ska jag vara med och utveckla det nya innovationsprogrammet, säger Petra Edoff.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera