Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 mars 2014

Utveckling av teknologin inom terahertz-gapet

Ett världsunikt labb för utveckling av teknologin inom terahertz-gapet får 39 miljoner av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, KAW. Denna och två andra satsningar ihop med Göteborgs universitet drar in totalt 114 miljoner kronor från KAW till nya göteborgska forskningsanläggningar, av värde för hela Sverige.

Terahertzvågor gäckar forskarna. De har högre frekvens än radiovågor, men lägre än synligt ljus – de ligger i gränslandet mellan elektronik och optik, och är svårfångade med dagens teknologi. Samtidigt är de vetenskapligt mycket intressanta, och värdefulla inom till exempel radioastronomin och inom klimatanalys redan idag.

Om forskarna lyckas mäta och tämja vågorna i terahertzspannet till rimliga kostnader öppnas vägen till en spännande teknologisk utveckling.

– Vi ser framför oss att vi kan åstadkomma ultrasnabb kommunikation, över 100 Gbit/s trådlöst, alltså samma hastigheter som vi idag har etablerat i optiska fibrer. Kameror som ser igenom väggar och nya kraftfulla diagnosverktyg inom medicinen är två andra exempel där förväntningarna är stora inom just terahertz-området, säger en riktigt glad Jan Grahn, professor inom mikrovågsteknik.

Han är huvudsökande i forskargruppen som nu har beviljats 39 miljoner kronor i investeringsmedel för att bygga upp ett nationellt laboratorium för mätning och karaktärisering vid terahertz-frekvenser på Chalmers. Uppslutningen bakom förslaget är bred: Egentligen handlar det om fyra forskargrupper vid tre institutioner, totalt drygt 100 chalmersforskare som nu får rejält vässade möjligheter att angripa det så kallade terahertz-gapet.

Dagens besked från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse rör anslag om 203 miljoner kronor till nationellt viktig infrastruktur vid Sveriges universitet. Stiftelsen har under många år varit en stor finansiär av tyngre utrustning på svenska lärosäten och bidrar genom årets beslut med infrastrukturella medel inom medicin, biologi, teknik, ekologi och geovetenskap. Utrustningen ska kunna utnytttjas av forskare vid flera svenska universitet.

I årets ansökningsomgång har Chalmers och Göteborgs universitet lyckats speciellt väl i konkurrensen och får 114 miljoner kronor av beslutade 203 miljoner kronor.

Göteborgs universitet är huvudman för de två andra investeringarna som nu kan ske, i samarbete med Chalmers. Det ena rör autonoma undervattensfarkoster som kan färdas med en medelhastighet på 2-4 knop, särskilt lämpade för storskaliga undersökningar i istäckta områden. Det andra handlar om utrustning för att högupplöst kunna avbilda enstaka molekyler, med hjälp av masspektrometri. Forskare från Göteborgs universitet och Chalmers tillhör redan de främsta i världen när det gäller studier av ämnesomsättning, och hur metaboliter och lipider samverkar i människokroppen.

Läs mer här om:
Terahertz-satsningen: Ett nationellt laboratorium för mätning av terahertz-frekvenser (populärvetenskaplig sammanfattning)

Mångmiljonsatsning på avancerad utrustning till svenska universitet (Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, KAW)

Graphene Flagship

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera