Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 mars 2014

Ett sätt att hantera hjärnskakningar

En metod för att diagnostisera hjärnskakningar, inte minst bland hockeyspelare, har utvecklats av forskare vid Luleå tekniska universitet i samarbete med Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet.

Hockeyspelare är en kategori som ofta drabbas av hjärnskakningar och som gynnas av forskarnas metod att diagnostisera.

Forskare vid Luleå tekniska universitet och Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har hittat en ny metod för att diagnosticera hjärnskakningar. Redan en timme efter skadan kan ett blodprov ge svar på hur allvarlig den är och om det finns risk för långvariga symptom.

– Vi tror att det här kommer att få mycket stor betydelse, säger Yelverton Tegner, professor i idrottsmedicin vid Luleå tekniska universitet.

Forskningsresultaten bygger på undersökningar av spelare i Svenska hockeyligan (SHL) som drabbats av hjärnskakningar. Analyserna av blod från spelarna visar att förhöjda nivåer av ett nervcellsprotein, kallat tau, är en markör för hjärnskada.

– Vi behöver ha lite mer data, men vårt mål är att ha ett fungerande kit som kan användas för diagnostik ute på sjukhusen, och kanske också vid rinkside på idrottsarenor omedelbart när någon fått hjärnskakning, säger han.

Yelverton Tegner är läkare för svenska damlandslaget i fotboll, och har tidigare var Luleå hockeys läkare. Han har under lång tid bedrivit forskning om hjärnskakningar inom idrotten.

– Projektidén kommer ursprungligen från mig. Att vi nu lyckats hitta en metod för diagnos är frukten av samarbetet med Sahlgrenska akademin som har stor kunskap och erfarenhet när det gäller att analysera de här specifika äggviteämnena (proteiner), säger Yelverton Tegner.

Målet för den unika forskningsstudien har varit att hitta säkrare metoder för att diagnosticera sportrelaterade hjärnskador, och att få ett bättre underlag för beslut om när spelaren kan återkomma i spel.

– Men metoden kan användas för alla hjärnskakningar, inte bara inom idrotten, säger Yelverton Tegner.

Professor Henrik Zetterberg, världsledande hjärnforskare vid Sahlgrenska akademin, har gjort flera forskningsstudier om hjärnskakningar inom idrotten.

– Inom ishockey och andra kontaktsporter är det vanligt med upprepade hjärnskakningar, där hjärnan inte läkt färdigt efter den första smällen. Denna typ av skada är särskilt farlig, men det har saknats metoder för att följa hur en hjärnskakning hos en idrottsutövare läker, säger han.

Fakta:
Forskningsprojektet bygger på analyser av blodprov från spelare som drabbades av hjärnskakning i Svenska hockeyligan säsongen 2012/2013. Bara mellan september och december fick 35 av 288 spelare hjärnskakning, i tre fall så allvarlig att spelaren blev medvetslös. De spelare som drabbades av hjärnskakning fick lämna upprepade blodprover, direkt efter hjärnskakningen och under de följande dagarna. Resultaten jämfördes med försäsongsprover från två kompletta lag.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera