Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

27 februari 2014

Ny kunskap motsäger rådande teori

Att försämringar i syreupptagningsförmåga begränsar fiskars utbredning och tillväxt vid höga vattentemperaturer stämmer inte, visar forskning från Göteborgs universitet.

Den nya studien presenteras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Experimental Biology och innehåller kontroversiella resultat som går på tvärs mot vedertagna sanningar i forskningsfältet.

Tolv forskare inom plattformen GRIP vid Göteborgs universitet studerade 500 hälleflundror från Island i laboratoriemiljö på Sven Lovén centrum i Kristineberg. Tolv olika havsmiljöer skapades där temperaturer från 5 till 18 grader och pH-värden för havsvatten från dagens nivå till den som förväntas råda vid nästa sekelskifte undersöktes.

– Att lyckas hålla alla 500 hälleflundror friska i fyra månader vid sex olika temperaturer och vid två olika vatten pH var en av studiens allra största utmaningar, säger Albin Gräns, som är en av två förstaförfattare till studien.

I motsats till vad man tidigare trott så visar resultaten att syreupptagningsförmågan hos fiskar inte alls är den faktor som är begränsande vid temperaturer som är näst intill dödliga för dem.

Och tvärtemot den rådande teorin, som förutsäger att havsförsurning kommer att ge en ytterligare försämrad syreupptagningsförmåga, så hade 2100 års låga pH nivåer snarare en positiv effekt.

– Det har funnits en klart dominerande teori kring hur klimatförändringarna kommer att påverka fiskars fysiologi, men ingen har riktigt testat teorin experimentellt förrän vi gjorde det. Många har varit fast i ett visst tänk, säger Erik Sandblom, medförfattare och en av studiens initiativtagare.

Till skillnad mot vad man tidigare trott visade det sig dock att hälleflundrornas tillväxt påverkades oberoende av deras syretransportförmåga, och till sin stora förvåning upptäckte forskarna att fiskar som levt i den kallaste temperaturen växte mycket sämre vid framtidens låga pH.

– Att den negativa effekten av havsförsurningen är så pass stor på fiskarna vid temperaturer som de faktiskt lever i, är klart oroande för framtiden, säger Albin Gräns.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera