Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 februari 2014

Använder blixtnedslag för att skydda elförsörjningen

De flesta förknippar blixtnedslag med strömavbrott. Snart kan det bli ändring på det. KTH-forskaren Roya Nikjoo använder sig av den stora mängden elektrisk spänning som nedslagen genererar för att ta tempen på elnätet och därmed få reda hur det mår.

– Då vi inte kan göra något åt naturliga fenomen som åskväder så ville jag hitta ett sätt att istället dra nytta av dem.

Det säger Roya Nikjoo, forskare och doktorand på Skolan för elektro- och systemteknik vid KTH. Hon berättar att hon arbetat med att ta reda på hur blixtnedslag och andra störningar med liknande stora samt snabba spänningsförändringar i elnätet kan bidra med någonting positivt.

– Vi kan använda dessa stora spänningar och utvinna information om hur komponenter i elnätet som transformatorer och isolatorer mår. Faktum är att den här typen av hälsokontroll ger mer information än en traditionell undersökning då elnätet är avstängt. Det här ger oss möjlighetet att på ett systematiskt sätt över tid följa hur elnätkomponenterna påverkas av höga elektriska spänningar, säger Roya Nikjoo.

På tal om traditionella undersökningar av elnätet så har de som tidigare omskrivits utförts när nätet varit avstängt. Något som ibland bara varit möjligt vart tionde år eller så. Numera behöver man alltså inte stänga av elektriciteten.

– Jag behöver inte släcka ner elnätet eller skicka några externa signaler till det. Istället kan jag diagnostisera online, när jag vill, säger Roya Nikjoo. Hon tillägger att tekniken som hon utvecklat kan betraktas som en preventiv medicin. Komponenter i elnätet som är på väg att haverera kan bytas ut vid planerade elavbrott istället för att de går oannonserat sönder och orsakar skador på närliggande utrustning, något som är ett vanligt scenario. Det innebär förstås kostnadsbesparingar.

– Denna teknik kan spara pengar åt så väl eloperatörer som kunder. Elförsörjningen blir säkrare i smarta elnät, och kunderna behöver inte oroa sig för strömavbrott som kostar dem pengar, säger Roya Nikjoo.

För närvarande jobbar Roya Nikjoo med att undersöka parametrar som kan påverka exaktheten hos mätresultaten, som kabelkopplingar och de elektriska kretsar som ingår i mätutrusningen.

– Det här är ett steg i rätt riktning när det gäller att hålla koll på elkomponenternas hälsa när de är i drift. Nästa steg är att ta tekniken ut ur labbet och in i elnätet, säger Roya Nikjoo.

Roya Nikjoo har fått ta emot ett flertal prestigefulla utmärkelser och erkännanden för sin forskning, bland annat "Young Researcher Award" på den artonde upplagan av International Symposium on High Voltage Engineering i Seoul, Sydkorea. Detta för hennes vetenskapliga publicering "Insulation Condition Diagnostics of Oil-impregnated Paper by Utilizing Power System Transients". Hon fick ta emot en liknande utmärkelse i Wien 2012.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera